Pericolul încă nu a fost depăşit, iar numărul cazurilor de COVID-19 este în continuă creştere. Ce spun specialiştii în sănătate

Pericolul încă nu a fost depăşit, iar numărul cazurilor de COVID-19 este în continuă creştere. Ce spun specialiştii în sănătate

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Pericolul încă nu a fost depăşit, iar numărul cazurilor de COVID-19 este în continuă creştere. Responsabilii din sănătate spun că în această săptămână s-au înregistrat 2670 de infectări cu noul tip de coronavirus. Şi numărul deceselor pare de neoprit, pe când cifra celor vindecați a scăzut cu 23 la sută, comparativ cu săptămâna precedentă. Specialiștii spun că sunt îngrijorați de numărul mare de îmbolnăviri în rândul copiilor.

În cadrul unei conferințe organizate la Ministerul Sănătății, responsabilii din domeniu au declarat că rata de infectare a populaţiei cu noul coronavirus a scăzut. Dacă, săptămâna trecută, indicatorul constituia 1,34, acum, acesta este de 1,04. Totuși, specialiștii susţin că nu este cazul să ne relaxăm. Directorul ANSP, Nicolae Furtună, afirmă că în regiunile unde, în prezent, a fost înregistrat un număr mic de cazuri de COVID-19, acum, se atestă o creștere considerabilă de infectări. În timp ce rata de contagiozitate medie a scăzut, sunt raioane unde cifra depășește indicatorul pe țară. În această săptămână, cea mai mare rată de contagiozitate a fost înregistrată în raionul Ungheni, care este urmat de raioanele Cantemir și Hîncești, cu o rată de infectare de 1,62. La Nisporeni, aceasta este de 1,59.
Conform informaţiilor, municipiul Chișinău rămâne cea mai afectată zonă de noul coronavirus. Până în prezent, în Capitală au fost înregistrate aproape 5000 de cazuri, ceea ce constituie peste 32 la sută din totalul de îmbolnăviri de COVID-19. Directorul ANSP, Nicolae Furtună, spune că în ultimele șapte zile, unele raioane au avut o creștere considerabilă a cazurilor.

”Dacă săptămâna precedentă cea mai mare evoluție a înregistrat-o raionul Florești, în această săptămână cea mai mare evoluție este înregistrată în raionul Ungheni și în ultimele șapte zile, ei evoluează cu o pondere de 69 la sută.”

De coronavirus nu au scăpat nici 134 de gravide. Totodată, şi în rândul copiilor se înregistrează o creștere semnificativă a numărului de cazuri. Dacă, săptămâna trecută, erau 756 de copii bolnavi de COVID-19, doar în şapte zile, cifra a crescut cu peste 110 cazuri. Conform datelor, cei mai afectați sunt copiii cu vârsta cuprinsă între 11 și 17 ani. Din totalul micuţilor infectați, 27 la sută au între un an și cinci ani, iar nouă la sută au mai puțin de un an.
Datele Ministerului mai arată că, în prezent, din cele peste 6100 de cazuri active, peste 2700 de pacienţi se tratează la domiciliu. În cadrul conferinței, specialiștii au explicat de ce pacienții care se tratează acasă sunt nevoiți să-și achite singuri tratamentul.

” Tratamentul respectiv este destinat formelor ușoare ainfecției, respectiv este un tratament simptomatic. Sunt în jur de 200 – 300 de lei. Este o sumă destul de accesibilă și este un tratament destul de simplu.”

Vârsta medie a celor decedați este de 66 de ani, iar 99 la sută dintre pacienții care au murit din cauza complicațiilor provocate de COVID-19 au avut cel puțin o boală cronică. Cele mai des întâlnite maladii în rândul celor decedați sunt bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, maladiile renale, neurologice şi obezitatea.
Până în prezent, au fost efectuate peste 91 de mii de teste.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •