Pericolul utilizării pesticidelor

Pericolul utilizării pesticidelor

Comercianţii de pesticide şi insecticide ar putea fi obligaţi să informeze cumpărătorii despre faptul că aceste produse nu trebuie folosite nicidecum în tratamentul bolilor umane. Mai mult, aceştia ar trebui să facă bannere sau să ofere cumpărătorilor pliante în care sunt specificate riscurile aplicării contrar recomandărilor a pesticidelor şi insecticidelor. Specialiştii ANSP afirmă că pregătesc un proiect de modificare a legii în acest sens. Se întâmplă după ce, în ultima perioadă, a crescut numărul intoxicaţiilor cu astfel de produse. Săptămâna trecută, patru copii au ajuns la spital, unul dintre care a decedat, din cauză că au fost trataţi acasă cu pesticide împotriva scabiei. Alte cinci cazuri de intoxicaţie s-au înregistrat şi în această săptămână.

„La farmacie se comercializează medicamentele care au efectul scontat şi acele medicamente care tratează anume aceste boli, dar în cazul cum procedează unii din ţara noastră că tratează cu produse de uz fitosanitar ori pesticide, ele niciodată nu o sa ducă la tratamentul scontat decât sa creeze nişte probleme extrem de grave pentru starea de sănătate mai cu seamă a copiilor”, spune IURIE PÎNZARU, șef Direcție Protecția Sănătății Publice, ANSP.

Specialiştii susţin că problema porneşte de la comercianţii de produse de uz fitosanitar, mulţi dintre care le vând clandestin şi fără a oferi informaţiile necesare cumpărătorilor. De asemenea, experţii mai afirmă că rezervele de pesticide şi insecticide nu ar trebui ţinute acasă.

„Ca rezultat, dacă au rămas cantităţile respective şi la copil în paralel a apărut scabia sau cum spunem popular râia, ce faci, nu ai la îndemână acele preparate medicamentoase şi în cazul ăsta hai să tratăm cu insecticide.”

Iurie Pînzaru susţine că ANSP urmează să propună un proiect de lege prin care să oblige comercianţii să informeze cumpărătorii despre riscurile utilizării insecticidelor, pesticidelor şi medicamentelor veterinare contrar recomandărilor.

„Ele trebuiesc utilizate fără dor şi poate în costume de protecţie, de altfel, fără mănuşi şi mască cu respirator poţi inhala acei vapori şi fără să conştientizezi te poţi intoxica şi nemaivorbind de cazurile aplicării pe piele şi cap.”

Potrivit ANSP, din 2012 până în 2021, 66 de persoane au decedat în urma intoxicaţiei cu pesticide şi insecticide. De la începutul acestui an, în ţară s-au înregistrat 62 de cazuri de intoxicaţii cu pesticide, dintre care în 40 de cazuri este vorba de copii. Doi copii nu au putut fi salvaţi.

..