Pericolul vine din beci! Pentru a evita intoxicaţiile în urma fermentării vinului, salvatorii vin cu recomandări

Pericolul vine din beci! Pentru a evita intoxicaţiile în urma fermentării vinului, salvatorii vin cu recomandări

Distribuie
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Butoaiele cu must sunt adevărate bombe cu efect imediat.
Primele victime ale dioxidului de carbon sunt trei persoane din Cantemir intoxicate în urma fermentării vinului.
Pentru a evita asemenea cazuri, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a dat start unei campanii de informare, explicând oamenilor regulile de securitate.

În satul Costeşti, raionul Ialoveni, Fiodor Postică era în plin proces de muncă. Acesta spune că a lăsat vinul să se fermenteze afară.

„Aici, în beci am făcută o gaură, ca pe timpuri, anume pentru aerul neplăcut, el se duce pe aici afară. Plus că nici noi nu prea stăm mult timp în beci, am intrat pe câteva secunde, am verificat şi atât. Uşile de la beci le las deschise, o săptămână întreagă cât vinul fierbe. Dar trebuie să fim atenţi, să ne protejăm.”

Iar Mihai Sava şi-a instalat în beci un utilaj modern.

„E un sistem de răcire şi ventilare forţată a aerului. O menţinem de la 12 la 14 grade şi totodată are funcţia de a manipula aerul, el circulă şi prin urmare este foarte bine. Aduc vinul în beci deja după ce a fermentat afară, iar aici doar un pic se mai simte, câteva procente.”

Pentru a evita cazurile de intoxicație cu dioxid de carbon, specialiştii IGSU recomandă oamenilor să nu intre în încăperile în care se fermentează vinul, fără a asigura o ventilație corespunzătoare.

„Dacă totuși sunteți nevoit în timpul fermentării să intrați în spațiul unde se află butoiul, aveți grijă și asigurați-vă că este oxigen în interior. Cel mai accesibil lucru care poate fi verificat, luați o lumânare, o aprindeți și încercați să intrați cu ea. Dacă se stinge, imediat trebuie de ieșit afară.”

Potrivit datelor IGSU, în ultimii doi ani, două persoane au murit din cauza intoxicaţiei cu dioxid de carbon.


Distribuie
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •