Pesta porcina a distrus, în ultima lună, afacerile a trei fermieri din raionul Cahul

Pesta porcina a distrus, în ultima lună, afacerile a trei fermieri din raionul Cahul

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Pesta porcina a distrus, în ultima lună, afacerile a trei fermieri din raionul Cahul. Cel mai recent caz a avut loc ieri, în satul Cucoara, unde au fost sacrificaţi 71 de porci. Potrivit proprietarului fermei, pierderile se ridică la 200 de mii de lei. Acesta nu ştie dacă acestea vor fi compensate de către stat.

Proprietarul femei de porci Gheorghe Moldovan susține că a observat sâmbătă primele simptome de pestă la trei animale din ferma sa. Bărbatul presupune că porcii s-ar fi infectat de la furajele pe care le-a strâns din lunca râului Prut.

– Asta din baltă toată, de la mâncare, că noi am strâns pâinea de pe malul frontierei, de pe malul Prutului.
– Grâu, da?
– Da. Că eu am fost cu şeful de la ANSA şi i-am arătat bucata de unde am strâns pâinea şi cum s-a întâmplat. A văzut că sunt râmături de porci toată bucata, a afirmat proprietarul fermei de porci, Gheorghe Moldovan.

Porcii infectaţi cu pesta porcină au fost înhumaţi chiar pe teritoriul fermei, la o adâncime de trei metri, aşa cum prevede regulamentul. Reprezentanţii ANSA susţin că 80 la sută din animale aveau peste 100 de kg.

„Au decedat trei sâmbătă, opt duminică şi doi până la ora 10. Treisprezece capete au decedat şi 58 de capete au fost nimicite prin împuşcare cu pistoletul cu glonte captiv”, a menționat şeful de direcţie ANSA, raionul Cahul, Timofei Mîţă.

Cazul a alertat şi sătenii care cresc porci pentru consum propriu. Ei spun că sunt gata să-şi sacrifice godacii, pentru a nu pierde munca pe care au depus-o.

„Ce o să le fac, o să îi tai şi gata. Ce putem să le mai facem? De ce să îl ţin să se îmbolnăvească. Dacă îi problema atât de gravă, atunci de ce să îi ţinem”.

„Ce o să facem? Eu am… uite mi-au venit băieţii de peste hotare o să îi tai şi gata. Mă tem, clar lucru că mă tem. Da de ce, eu atâta timp m-am chinuit, l-am crescut, i-am cumpărat pâine şi acuma eu să îl arunc”.

„Desigur că este o tragedie, el atâta pâine a vârât, atâta muncă a depus şi acuma la urmă, aşa chiar…”.

Primarul din localitate susţine că a început recensământul porcilor în localitate. Nu toţi sătenii însă vor să declare că ţin animale.

„Oamenilor le este frică să declare că au animale. La moment sunt înregistrate aproximativ în jur de 25 de porci. Le este frică că le va fi luat porcul”, a comunicat primarul satului Cucoara, Tatiana Denisenco.

Potrivit reprezentanţilor regionali ai ANSA, din cauza pestei porcine, până acum, în raion au fost nimiciţi aproximativ 400 de porci. Iar şeful direcţiei Sănătatea şi Bunăstarea Animalelor, din cadrul aparatului central al ANSA, Vitalie Carauş, susţine că cifrele sunt mult mai mici şi constituie 260 de capete.

În prezent, pe teritoriul ţării au fost înregistrate 11 focare active de pestă porcină. Cel mai afectat este raionul Cahul, cu şapte focare, urmat de Cantemir cu două cazuri. Totodată, câte un focar s-a înregistrat la Nisporeni şi Cimişlia.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •