Peste trei mii de gospodării din țară vor fi dotate cu apometre digitale

Peste trei mii de gospodării din țară vor fi dotate cu apometre digitale

Peste trei mii de gospodării din oraşul Călăraşi şi din localităţile Tuzara şi Nişcani vor fi dotate cu apometre digitale, care vor permite colectarea datelor pentru consumul de apă de la distanță. Noile aparate vor înlocui contoarele învechite, care au o marjă de eroare de până la 15 la sută. Investiţiile vor fi făcute în cadrul unui proiect de reorganizare a Întreprinderii Municipale Gospodăria Comunal-Locativă Călăraşi, finanţat de guvernul SUA.

Aprovizionarea cu apă în cele trei localități este administrată de Întreprinderea Municipală din Călărași, angajaţii cărora întâmpină dificultăți în colectarea datelor exacte de la clienți. Apometrele sunt învechite, cu marja de eroare de 10-15%, iar din această cauză, întreprinderea suportă pierderi majore. Mai mult, angajații întreprinderii sunt nevoiți să viziteze fiecare gospodărie, iar mulți consumatori nu le oferă acces la contoare.

„Avem foarte mulţi cetăţeni plecaţi din ţară care, atunci când au venit acasă, şi-a dat seama că au de plătit mulţi metri cubi de apă pe care nu i-au folosit din cauza unor contoare mai vechi care au ieşit din funcţiune.”

După reorganizarea întreprinderii municipale, va fi instalat un sistem digital cu panou de control centralizat, care va permite gestionarea apometrelor la distanţă. Primarul din Călăraşi spune că atunci când angajaţii întreprinderii municipale nu vor mai merge din casă în casă pentru a colecta datele contoarelor, anual, se va economisi în jur de un milion de lei. În proiect a fost inclusă şi comuna Tuzara, dar şi satul Nişcani.

„Singuri, noi nu am fi reuşit să implementăm asemenea proiect care este foarte important pentru comunitatea noastră. Când am devenit primar am întâlnit un şir de provocări referitor la aprovizionarea cu apă şi canalizare. Digitalizarea contoarelor de apă va da un impact pozitiv, deoarece asta va evita pierderile de apă care, de obicei, sunt curente.”

„Se va eficientiza serviciul de aprovizionare cu apă. Implementarea acestui proiect va reduce din cheltuieli, din pierderi. Sperăm că economiile făcute în urma implementării acestui proiect să fie iar investite în serviciile pentru locuitorii din Nişcani.”

Proiectul va fi implementat cu suportul Guvernului Statelor Unite, prin intermediul agenției USAID Moldova și a Programului Comunitatea Mea. Valoarea totală a proiectului este de 273 000 de dolari.

..