PG renunță la învinuirile aduse „Grupului Petrenco”, după ce CtEDO a condamnat Republica Moldova în cauza vizaților

PG renunță la învinuirile aduse „Grupului Petrenco”, după ce CtEDO a condamnat Republica Moldova în cauza vizaților

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Procuratura Generală a renunţat la învinuirile aduse „Grupului Petrenco”, acuzat de organizarea şi participarea la dezordini în masă şi şi-a prezentat scuzele de rigoare.
Este reacţia instituţiei, după ce marţi, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a condamnat Republica Moldova în cauza în care figurează Petrenco şi ceilalţi şase reclamanţi. Procurorul de caz a prezentat astăzi instanţei demersul, însă, magistraţii se vor expune mai târziu.

La şedinţa de judecată programată pentru astăzi s-au prezentat cei şase reclamanţi: Alexandr Roșco, Mihail Amerberg, Pavel Grigorciuc, Andrei Druzi, Oleg Buznea și Vladimir Jurat. Liderul Grupului, Grigore Petrenco, care se află de mai mult timp în Germania a lipsit de la şedinţă. Procurorul de caz, Veaceslav Balan a anunţat instanţa că depune un demers.

„Dispun renunţarea integrală la învinuirea adusă. Menţionez, potrivit prevederilor articolului 7, aliniatul opt, hotărârea definitivă a Curţii Europene a Dreptului Omului sunt obligatorii pentru organul de urmărire penală, procurori şi instanţă.”

La rândul lor, magistraţii susţin că se vor expune mai târziu, întrucât, în acest dosar, mai figurează încă alte două persoane, în privinţa cărora, procuratura menţine învinuirile.

„Asupra demersului de renunţare la învinuire a procurorului instanţa se va expune la sfârşitul examinării cauzei după cercetarea şi examinarea celuilalt capăt de învinuire în privinţa a doi inculpaţi.”

Membrii „Grupului Petrenco” au rămas satisfăcuţi de decizia Procuraturii Generale.

„Noi credem că această decizie este corectă, unica legală. Aceste compensaţii trebuie să fie achitate de judecători şi procurori.”

„Noi considerăm că decizia Procuraturii Generale este una logică dar totodată totuşi întârziată.”

Marţi, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a condamnat Republica Moldova pentru încălcarea drepturilor fostului deputat comunist Grigore Petrenco şi celorlalţi şase membri ai grupului. CEDO a stabilit că Guvernul de la Chişinău trebuie să-i achite lui Petrenco şi celorlalţi reclamanţi 63 750 de euro drept prejudiciu moral şi 4 000 de euro pentru cheltuieli de judecată. Potrivit Asociaţiei Promo-Lex, care i-a reprezentat la CEDO, magistraţii au analizat filmuleţele din septembrie 2015, când membrii „Grupului Petrenco” au protestat în faţa Procuraturii Generale, şi au constatat că reclamanţii nu au avut un comportament violent. CEDO a mai precizat că acuzația de participare la tulburări în masă împotriva reclamanților nu s-a bazat pe o suspiciune rezonabilă și, prin urmare, nu poate fi considerată legală. Grigore Petrenco şi alte şase persoane au fost reţinute în 6 septembrie 2015 în timpul unui protest organizat la Procuratura Generală. Atunci, oamenii legii spuneau că „Grupul Petrenco” planifica să devasteze sediul Procuraturii, iar asupra membrilor acestuia au fost depistate lanţuri şi alte obiecte din metal. Reclamanţii s-au aflat în arest patru luni și jumătate în Penitenciarul numărul 13 și aproximativ pentru aceeași perioadă au fost plasaţi în arest la domiciliu. În 2017, liderul grupului, Grigore Petrenco, a fost condamnat la patru ani şi şase luni de puşcărie cu suspendare pentru dezordini în masă. Petrenco a fugit, însă, din ţară şi a cerut azil politic în Germania.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
..