Pictorul Andrei Mudrea a încetat din viaţă la vârsta de 67 de ani

Pictorul Andrei Mudrea a încetat din viaţă la vârsta de 67 de ani

S-a stins din viaţă Andrei Mudrea, unul dintre cei mai mari pictori basarabeni.
Corpul neînsufleţit al artistului a fost depus în această seară, la Catedrala „Sfânta Teodora de la Sihla” din Capitală. Înmormântarea va avea loc mâine, la ora 12:00, la Cimitirul Central de pe strada Armenească.
Tristul eveniment a fost anunţat de Ministerul Culturii.

 

Opera discipolului lui Mihai Grecu îi poartă amprenta și va rămâne una de referință sau chiar de avangardă artistică românească, notează Ministerul Culturii, într-un comunicat de presă.

Andrei Mudrea s-a născut în satul Mitocul Vechi din raionul Orhei. A studiat la Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”, apoi a fost discipolul lui Mihai Grecu. Artistul plastic a debutat la 24 de ani, iar peste 5 ani a avut prima expoziţie personală. Apoi, lucrările lui Andrei Mudrea au fost admirate la expoziţii din Moscova, Lisabona, Paris şi în alte capitale ale lumii. Maestrul a impresionat şi cu lucrări de artă modernă.

În 1989, Andrei Mudrea a devenit membru al Uniunii Artiştilor Plastici. A participat şi la elaborarea Stemei de Stat a Republicii Moldova.
De-a lungul carierei sale, artistul a jucat și în câteva filme de lung metraj: „Iona”, „Disidentul” şi „Arrivederci”, toate în regia lui Valeriu Jereghi.

 

Vestea despre decesul lui Andrei Mudrea a căzut ca un trăsnet peste colegii lui şi peste cei care i-au admirat operele.

„Şi în timpurile grele, era dintre cei care împărţea şi ultima bucăţică cu prietenii, cu colegii. A trăit profund în artă, a trăit pentru artă mereu. A avut şi succese, şi dezamăgiri, pe care le-am trăit împreună, pentru că suntem din aceeaşi generaţie, am comunicat.”

Pentru activitatea sa, Andrei Mudrea a primit numeroase premii şi distincţii. În 2020, a fost desemnat Laureat al Premiului Național-2020.

..