PL a depus o sesizare la Procuratura Generală din Germania, pe numele oligarhilor fugari Victor și Viorel Țopa și a liderului PPDA, Andrei Năstase

PL a depus o sesizare la Procuratura Generală din Germania, pe numele oligarhilor fugari Victor și Viorel Țopa și a liderului PPDA, Andrei Năstase

Distribuie

Partidul Liberal a depus o sesizare la Procuratura Generală din Germania pe numele oligarhilor fugari Victor și Viorel Țopa și a liderului PPDA, Andrei Năstase. Aceștia sunt învinuiți de faptul că, începând cu anul 2000, ar fi fraudat compania Air Moldova cu șapte milioane de euro, iar prejudiciul adus bugetului de stat s-ar ridica la suma de 100 de milioane de euro.

Anunțul a fost făcut pe Facebook de către președintele liberalilor, Dorin Chirtoacă. La sfârșitul lunii ianuarie, liderul PL declara că Victor Țopa, care, în anul 2000, era ministru al Transporturilor, ajutat de finul său de cununie, Andrei Năstase, l-au mințit pe președintele de atunci, Vladimir Voronin, că va aduce investitori din Germania la Air Moldova. Într-un final, compania a ajuns pe mâna lui Țopa, iar cazul a fost deconspirat.

Air Moldova a revenit în proprietatea statului, fapt pentru care judecătorii de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului au dictat o despăgubire de 7,5 milioane de euro pentru Victor Țopa. În replică, Andrei Năstase a declarat că informațiile oferite de Dorin Chirtoacă sunt trunchiate.

Totodată, fostul președinte al PL, Mihai Ghimpu, l-a chemat în judecată pe Andrei Năstase. Liberalul a depus cererea la Judecătoria Chișinău, sediul Centru. Năstase este învinuit de Ghimpu că i-a lezat demnitatea. Mai exact, liderul PPDA a acuzat liberalul că a participat la devalizarea sistemului bancar din țara noastră. Ca despăgubire, Mihai Ghimpu cere ca Năstase să-i prezinte scuze, să dezmintă informațiile și mai pretinde o despăgubire morală, în valoare de un leu.

Solicitat de postul nostru de televiziune, Andrei Năstase a declarat că și el îi va acționa în judecată pe Mihai Ghimpu și pe Dorin Chirtoacă pentru uzurparea puterii în stat.

„Oriunde s-ar adresa ei, Ghimpu și Chirtoacă, iată această pereche eșuată a politicii, care vreme de zece ani și-a justificat dimensiunea publică, în mod steril bineînțeles, și cu fățărnicie unirea cu România ca scuză supremă a propriilor lor neputințe, sunt astăzi doar niște epave. Atât unul, cât și celălalt, nu știu astăzi ce să mai facă pentru a convinge oamenii că ei mai înseamnă ceva pentru această țară și că mai înseamnă ceva pentru speranțele noastre pentru a face schimbarea”, a afirmat președintele PPDA, Andrei Năstase.

Foto: publika.md

Distribuie
..