Ploaia torenţială din acest weekend a pus la pământ sistemul de canalizare pluvială din Capitală

Ploaia torenţială din acest weekend a pus la pământ sistemul de canalizare pluvială din Capitală

Distribuie

Ploaia torenţială din acest weekend a pus la pământ sistemul de canalizare pluvială din Capitală.
Străzile au devenit rauri, masinile pluteau pe valuri, iar mai multe gospodării au fost inundate.
Potrivit primarului Ion Ceban, la Chişinău s-au adunat si 27 de litri de apa pe metru pătrat, pe când sistemul de canalizare pluvială are o capacitate de doar 17 litri.
Acum, Ceban propune ca banii alocaţi pentru reparaţia havuzurilor să fie folosiţi la curăţarea sistemului de canalizare pluviala.

Ploaia torențială de ieri a distrus mai multe străzi din Capitală. De exemplu, la intersecția străzilor Nicolae Testemițanu cu Ion Inculeț, asfaltul s-a surpat și s-a format o groapă. Iar câteva gospodării au fost inundate, spre disperarea oamenilor.

”Ne-am adresat autorităţilor locale să facă aici o canalizare. Apa ajunge cât gardul. Atât de mult nămol era, ieri, în ogradă. Am spălat totul”.

”De acolo se duce la peretele meu, îl udă și e umezeală și la mine în casă. dacă se prăbușește casa de aici, se prăbușește și a mea. Eu acolo locuiesc”.

Şi strada Uzinelor a fost înnămolită, iar de dimineaţă, acolo au intervenit drumarii.

Tot acolo, mai multe gospodării au fost inundate.

”De 27 de ani sunt căsătorită și de 27 de ani fac reparație în casă. Aveam mobilă nouă. Au venit vecinii, care nu au fost inundați, în jur de zece oameni, am spălat totul”.

”Peste tot ne-am adresat. Am scris. Astăzi am fost la pretură cu vecinii. Nu ne-au primit. Au spus că e carantină. Eu nu știu ce să facem mai departe.”

Reprezentanţii Preturii Centru nu ne-au răspuns la telefon pentru a ne oferi un comentariu.
Astăzi, la şedinţa operativă a Primăriei Chişinău, Ion Ceban a recunoscut că oraşul nu face faţă unei cantităţi mai mari de precipitaţii.

„Oamenii, unii, nu vor să înţeleagă că încă oraşul are acelaşi număr de lucrători, specialişti, tehnică uzată şi, reiterez, numărul tehnicii, deocamdată, este acelaşi.”

Ion Ceban a propus ca, în acest an, să fie alocaţi bani pentru reparaţia sistemului de canalizare pluvială.

„Banii pentru construcţia havuzurilor, de exemplu, să îi redirecţionăm pentru curăţarea sistemelor de canalizare. Să vedem dacă legal putem să facem acest lucru şi dacă reuşim, din punct de vedere a timpului.”

În campania electorală, Ion Ceban era însă mai optimist şi promitea să rezolve problema sistemului de canalizare pluvială.

„Dacă este să ne referim la zona „Zorile”, avem ţevi de doi metri care sunt 80 la sută, aşa, popular zis, „bătute”. Am avea nevoie de aproximativ de zece milioane de lei şi, în doi ani de zile, consecutiv, am putea curăţa toate aceste canalizări pluviale.”

Ploaia de ieri a făcut cele mai multe pagube în sectoarele Centru şi Buiucani. Autorităţile municipale au creat o comisie care urmează să evalueze daunele materiale.


Distribuie
..