Polonia avertizează: ”Riscul unui război în regiunea OSCE este acum mai mare decât oricând, în ultimii 30 de ani”

Polonia avertizează: ”Riscul unui război în regiunea OSCE este acum mai mare decât oricând, în ultimii 30 de ani”

Riscul unui război în Europa este mai mare, decât oricând, în ultimii 30 de ani.
Declaraţia aparţine ministrului polonez de Externe, care s-a adresat celor 57 de state membre OSCE şi a vorbit despre tensiunile din Ucraina, Georgia, Armenia și Moldova.
El a promis susţinere în rezolvarea conflictului transnistrean.

„Riscul unui război în regiunea OSCE este acum mai mare decât oricând, în ultimii 30 de ani.”

Ministerul polonez de externe s-a referit la conflictele active şi cele îngheţate, la tensiunile din Ucraina, Georgia, Armenia și Moldova. Demnitarul a concluzionat că OSCE trebuie să facă mai mult pentru pacea în regiune și rezolvarea conflictelor.

„Oferim suportul nostru în rezolvarea conflictului transnistrean, vom urmări întreruperea ostilităților în zona Nagorno-Karabah.”

Între timp, Rusia și SUA au mai avut o tentativă de discuții pe tema Ucrainei, dar negocierile par să fi ajuns la un punct mort. Oficialii americani au declarat că nu vor accepta șantajul ruşilor și cererea lor de menținere a sferelor de influență. Iar ambasadorul rus la OSCE a avertizat că Moscova îşi va apăra securitatea naţională. Au eşuat şi discuțiile precedente, din cadrul Consiliului NATO-Rusia, după care SUA au propus sancțiuni direct împotriva preşedintelui Vladimir Putin. Kremlinul a avertizat că astfel de acțiuni ar duce la ruperea totală a relațiilor cu Washingtonul și a dat de înţeles că ar putea amplasa armament în Cuba și Venezuela.

..