Pompierii continuă să lichideze incendiul de pe teritoriul Portului Internaţional Giurgiuleşti

Pompierii continuă să lichideze incendiul de pe teritoriul Portului Internaţional Giurgiuleşti

Weekend de foc, la propriu, pe teritoriul Portului Internaţional Giurgiuleşti. Pompierii continuă să lichideze incendiul, izbucnit vineri dimineaţa, la un rezervor cu şrot de floarea soarelui. Salvatorii au reuşit să localizeze incendiul abia în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce construcția metalică a fost prăbușită controlat de către o companie specializată, contractată de proprietarul rezervoarelor, Danube Oil, societate afiliată companiei Trans-Oil. Între timp, Grupul Trans-Oil a anunţat că, cel mai probabil, incendiile s-au produs din cauza unor abateri de proiectare, combinate cu o posibilă eroare umană.

Aceste imagini au fost surprinse duminică dimineaţă, după prăbuşirea controlată a rezervorului cu şrot de floarea soarelui. Într-un comunicat de presă, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență precizează că, în urma deteriorării de către specialiști a elementului din partea de jos a cisternei, aceasta s-a prăbușit, iar pompierii au ajuns la focar și au stins focul. De duminică, o echipă de muncitori, contractată de Danube Oil, dezasamblează construcţia metalică, iar pompierii continuă lichidarea incendiului şi asigură paza antiincendiară.

”Pe parcursul zilei de 23 ianuarie, tehnica grea va efectua în continuare dezasamblarea construcției silozului pentru ca pompierii să poată continua misiunea de stingere. În urma intervenției salvatorilor și pompierilor aflați la fața locului, nu există riscuri pentru oameni și nici pentru infrastructura obiectivelor din zonă. Acțiunile de stingere și asigurare a securității antiincendiare vor continua.”

Premierul Natalia Gavriliţa afirmă că este inacceptabil ca oamenii să sufere din cauza iresponsabilității unor agenți economici. Gavriliţa susţine că instituţiile responsabile vor investiga cauzele incendiilor repetate de la silozurile din Giurgiulești şi vor analiza de ce nu au fost aplicate concluziile comisiilor interministeriale, întrunite încă la sfârşitul anului trecut.

„Orice încălcare în procesul de construcție și exploatare va fi sancționată conform legii, iar consecințele pentru oamenii din zonă și pentru mediu trebuie despăgubite,” a scris prim-ministrul pe Facebook.

Cu o reacţie la acest subiect a venit şi Grupul Trans-Oil, compania mamă a Danube Oil Company, căreia îi aparţin rezervoarele. Trans-Oil scrie, pe Facebook, că a stabilit că, cel mai probabil, incendiile au izbucnit în rezervoarele cu şrot de floarea soarelui din cauza unor abateri de proiectare, implementate de conducerea companiei Danube Oil, combinate cu o posibilă eroare umană. În comunicat se arată că administraţia Trans-Oil va coopera cu orice instituție subordonată Guvernului, pentru a se asigura că nu va mai exista riscul provocării unui incident similar la niciunul dintre activele Grupului Trans-Oil.

Săptămâna trecută s-a produs două incendii pe teritoriul Portului Giurgiuleşti. Un incendiu a izbucnit luni,16 ianuarie, altul – vineri, 20 ianuarie. IGSU a anunţat că granulele au mocnit şi s-au aprins pentru că nu au fost respectate condiţiile de păstrare ale şrotului. De cealaltă parte, Compania Trans-Oil spunea săptămâna trecută că focul a pornit de la o pană de curent. Incendiile au dus la poluarea aerului în zonă, a anunţat Agenţia de Mediu. Nu sunt primele incidente de acest fel, produse la rezervoarele de pe teritoriul Portului Giurgiuleşti. Alte incendii s-au produs în septembrie şi în noiembrie anul trecut.

Săptămâna trecută, conducerea Grupului Trans-Oil anunţa că vor fi dezasamblate silozurile care au rămas pe teritoriul uzinei de ulei Danube Oil Company, pentru a evita riscul prăbuşirii acestora sau provocarea unor noi incendii.

..