Povestea unui bărbat din raionul Anenii Noi ne oferă o adevărată lecție de viață

Povestea unui bărbat din raionul Anenii Noi ne oferă o adevărată lecție de viață


Povestea unui bărbat  din raionul Anenii Noi ne oferă o adevărată lecție de viață. A fost dependent de droguri, s-a infectat cu HIV și când totul părea pierdut și-a schimbat radical viața. A absolvit facultatea de teologie, s-a căsătorit și a conceput un copil perfect sănătos.

Vladimir Dodon are 40 de ani şi a aflat că este seropozitiv în 1998, atunci când era dependent de droguri. După mai multe eşecuri, bărbatul a decis să ia o altă cale. În 2003, el a trecut cu succes printr-un program de reabilitate, iar peste patru ani a fost admis la Colegiul Teologic din Chişinău. Viaţa lui Vladimir a prins culoare după ce a cunoscut-o pe Irina.

„Mi-am cunoscut viitoarea soţie în al patrulea an de facultate. Probabil, atunci a şi fost acea scânteie, care peste ani s-a transformat în dragoste”, a spus beneficiar AO „Iniţiativa Pozitivă”, Vladimir Dodon.

După mai mult timp, relaţia celor doi evoluat, iar Vladimir nu ştia cum să-i spună Irinei despre diagnosticul lui. Însă dragostea dintre ei a fost mai puternică decât teama şi prejudecăţile. Cei doi s-au căsătorit şi au dat naştere unui copil perfect sănătos. Bogdan are acum şase ani.

„Am reacţionat, consider, bine. Eu bănuiam după anumite comportamente că ceva este la mijloc. Formând o familie deja de 11 ani, eu rămân a fi sănătoasă, perioadic fac investigaţie. Bogdan a fost conceput , dar eu nu m-am infectat în timpul sarcinii”, a spus beneficiară AO „Iniţiativa Pozitivă”, Irina Dodon.

Acelaşi cuplu a făcut parte şi dintr-un spot video despre destinele mai multor eroi din grupurile de risc, care şi-au schimbat viaţa în bine.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, în prezent este în derulare cel de-al cincilea program naţional de combatere şi prevenire a HIV/SIDA. Autoritățile spun că persoanele din grupurile de risc trebuie susţinute pentru a putea duce o viaţă obişnuită.

„Atunci când persoana nimereşte în sistem cu o nevoie, accesul la servicii de prevenţie, să fie integrate, să nu fie discriminat, să nu fie stigmatizat”, a spus viceministrul sănătăţii, Aliona Serbulenco.

În 2016, peste 200 de femei seropozitive din ţara noastră au născut copii sănătoşi. În prezent, în Moldova sunt peste 11 mii de oameni seropozitivi, iar de la începutul acestui an, peste 4000 de persoane au beneficiat de serviciile centrelor de sănătate reproductivă.

Foto: canal2.md

..

Leave a Reply