Premierul Gavrilița: ”Dacă profesorii nu vor să se vaccineze, atunci să-și găsească altă ocupație”. Au urmat scuze

Premierul Gavrilița: ”Dacă profesorii nu vor să se vaccineze, atunci să-și găsească altă ocupație”. Au urmat scuze

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Declaraţii tăioase din partea premierului Natalia Gavriliţa, adresate profesorilor.
Într-o emisiune televizată, prim-ministrul a îndemnat profesorii, care nu acceptă vaccinarea, să-şi găsească altă ocupaţie.
Totuşi, peste câteva ore şi-a cerut scuze, menţionând că cele spuse la televizor nu reprezintă în nici un fel politica Guvernului.

„Oamenii sunt liberi să nu se vaccineze, însă în momentul în care participă în procese sociale, interacționează cu oameni pe care pot să îi supună unui anumit risc, atunci intră în joc responsabilitatea socială. În momentul în care profesorii intră în clasă și interacționează cu copiii și pun sub risc sănătatea copiilor și a familiilor lor atunci trebuie să se vaccineze. Dacă ei nu vor să se vaccineze, atunci trebuie să-și găsească altă ocupație. ”

Într-un mesaj scris pe Facebook, prim-ministrul le cere scuze profesorilor pe care declaraţia sa i-a rănit. Totodată, Gavriliţa a menţionat că poziția Guvernului rămâne neschimbată ,şi anume că profesorii au dreptul să refuze vaccinarea și să continue predarea în clase, atât timp cât dovedesc cu regularitate că sunt negativi la testele Covid-19. Trebuie să oferim un mediu sigur copiilor, cadrelor didactice și părinților, afirmă premierul.

Am întrebat-o pe preşedintele Maia Sandu dacă Preşedinţia se va implica pentru ca Guvernul să asigure testarea gratuită la COVID-19 a cadrelor didactice nevaccinate cu ajutorul testelor donate Moldovei, însă şeful statului a evitat să ofere un răspuns clar.

„- Reporter: Profesorii nevaccinaţi vor trebuie să se testeze din cont propriu, unii spun că ar trebui ca acele teste pe care le-am primit gratuit să fie pentru profesori, se va implica cumva Preşedinţia în aceste decizii?
– SANDU: Pentru noi e important să păstrăm sănătatea şi viaţa cetăţenilor şi procesul educaţional presupune implicarea a mulţi profesori, mulţi copii. Aceşti copii interacţionează mai departe cu familiile lor. Ceea ce ne dorim noi este ca toată lumea să rămână şi să putem să păstrăm vieţile tuturor! ”

Precizările vin în contextul în care, în octombrie 2020, Maia Sandu cerea Guvernului de atunci să protejeze profesorii. „Este greu să faci lucruri bune pentru elevi când statul nu-ţi oferă instrumentele necesare. De asemenea, având în vedere cât de expuse riscului sunt cadrele didactice, guvernul trebuie să asigure testarea lor gratuită în mod prioritar şi regulat.” , a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook în perioada în care se afla în campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale.

La ultima şedinţă a Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică s-a decis obligarea angajaţilor nevaccinaţi din instituţiile de învăţământ să prezinte, la fiecare două săptămâni, teste negative la COVID-19, cu excepţia celor care prezintă dovada faptului că au anticorpi sau au fost infectaţi în ultimele şase luni.

Decizia a fost dur criticată de angajaţii din sistemul de învăţământ, iar sindicatele din educaţie au declarat că sute de profesori sunt gata să plece din sistem dacă autorităţile nu renunţă la decizia care impune învăţătorii să se testeze la coronavirus pe cont propriu.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
..