Premierul, Natalia Gavrilița, NU va fi sancționată pentru neindicarea în declarația de avere a casei în care locuiește de doi ani

Premierul, Natalia Gavrilița, NU va fi sancționată pentru neindicarea în declarația de avere a casei în care locuiește de doi ani

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Premierul Natalia Gavriliţa nu va fi sancţionată pentru că nu a indicat în declaraţia de avere, depusă după ce a devenit prim ministru, casa în care locuieşte de doi ani.
Autoritatea Naţională de Integritate nu a iniţiat o anchetă, deoarece şeful cabinetului de miniştri şi-a rectificat declaraţia şi a menţionat că locuinţa aparţine părinţilor.
Precizările au fost făcute pentru postul nostru de televiziune de către şefa serviciului de presă al ANI, Maria Dastic.
Instituţia nu a iniţiat o anchetă nici în privinţa declaraţiilor de avere, depuse de Gavriliţa, în perioada în care deţinea funcţia de ministru al Finanţelor, chiar dacă şi atunci a omis această informaţie.

„Dacă ne referim strict la faptul că dumneaei nu şi-a declarat abitaţie, dumneaei a depus a doua declaraţie rectificată, ceea ce şi permite legislaţie, s-a încadrat în termeni, respectiv nu există la momentul de faţă temei pentru iniţierea anchetei pe acest subiect.”

În acelaşi timp, reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Integritate nu exclud că ar putea iniţia un control în privinţa Nataliei Gavriliţa, dar abia anul viitor, atunci când urmează a fie efectuată verificarea anuală a declaraţiilor de avere.

„În 2019, pe numele acesteia nu a existat o investigaţie şi nicio petiţie în acest sens, respectiv, în anul 2022, când vom iniţia acelaşi ordin, prin care, din oficiu, verificăm toate declaraţiile anuale. Dacă funcţia ei intră în categorie, în zona de risc şi totodată, fiind deja în funcţie de prim-ministru va avea şi o declaraţie de avere şi interese personale anuale, nu excludem că deja vor fi verificate toate declaraţiile depuse până acum.”

După ce jurnaliştii de la Ziarul de Gardă au scos la iveală faptul că premierul locuieşte într-o casă cu două nivele din centrul Capitalei, iar această informaţie nu se regăsea în declaraţiile de avere ale Nataliei Gavriliţa, purtătorul de cuvânt al prim-ministrului, Anastasia Taburceanu a declarat că prim-ministrul nu era obligată să declare casa, pentru că imobilul aparţine părinţilor. Iar după ce mai mulţi experţi, dar şi ANI au reclamat faptul că funcţionarii şi demnitarii sunt obligaţi prin lege să indice imobilul în care locuiesc, lîn data de 22 august, Natalia Gavriliţa şi-a revizuit poziţia şi a inclus casa în declaraţia sa de avere, indicând că imobilul are suprafaţa de zero metri pătraţi şi valoarea de zero lei. Purtătorul de cuvânt al premierului, Anastasia Taburceanu a precizat atunci că în aşa mod sunt declarate imobilele obţinute prin abitaţie.

Pe de altă parte, la începutul lunii septembrie, preşedintele Maia Sandu a declarat că Natalia Gavriliţa nu era obligată prin lege să declare casa în care locuieşte.

„Da cine a zis că casa trebuia declarată? Unde e scris în legea că casa trebuia declarată? Există vreo prevedere legală care a fost încălcată? Nu. De câte ştiu eu, nu! Acum că legea nu este suficient de clară şi că legea ar trebuie să prevadă acest lucru, e o altă întrebare.”

Totuşi, legislaţia prevede expres că funcționarul este obligat să declare „bunurile mobile şi imobile, inclusiv cele nefinalizate, deținute în proprietate cu drept de uzufruct, de uz, de abitație, de superficie, inclusiv în calitate de beneficiar efectiv”, ceea ce înseamnă că, din 2019 premierul Natalia Gavriliţă trebuia să indice în declaraţiile sale de avere şi interese personale că are drept de folosinţă asupra casei de locuit care este proprietatea părinţilor săi.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
..