Preţul cepei provoacă lacrimi. Vezi cu cât a crescut

Preţul cepei provoacă lacrimi. Vezi cu cât a crescut

Preţul cepei provoacă lacrimi. Dacă anul trecut în această perioadă, un kilogram costa între opt şi zece lei, acum preţul a ajuns la 24 de lei. Vânzătorii spun că au fost nevoiţi să majoreze preţurile din cauza cheltuielilor mari pentru producere, dar şi pentru că din cauza războiului din Ucraina, mai multă ceapă se exportă în această ţară.

„În ultima lună ceapa s-a scumpit cu peste 40 de procente, iar acum a ajuns la un preţ record pentru ţara noastră, între 22 şi 24 de lei pentru un kilogram. Situaţia este similară în mai multe ţări din regiune şi chiar din lume. Unele au fost nevoite să restricționeze exporturile, iar in Filipine, de exemplu, un kilogram de ceapă a ajuns să coste mai mult decât un kilogram de carne.”

„Zece lei costa, acum 20, este şi 22 şi 24, mai mare 22 mai mică 20. Vând în ţări străine că acolo e mai scump, asta am înţeles, aşa se vorbeşte în popor. Să nu exporte să o lase în ţară şi o să fie ieftin.”

„Înainte producţia era din Ucraina, dar acum mă rog, oricum întotdeauna primăvara tot se scumpeşte. – A mai fost vreodată aşa preţ, 22 de lei? – Nu, nu, e prima dată, de mult lucrez şi e prima dată. Lumea ia mai puţin, sunt şocaţi, dar nu ai ce face.”

„Se duce aşa auzim de la băieţi care cumpărăm de la ei, se duce peste hotare şi din cauza asta creşte preţul. E de-a noastră şi a mai rămas oleacă la Ştefan Vodă şi gata, vseo.”

În medie, un moldovean consumă în jur de 12,7 de kilograme de ceapă pe an. Oamenii susţin că nu au mai văzut niciodată aşa preţuri ca acum.

„Să pui într-un ceaun să faci o mâncărică, îţi trebuie vreo 200 de lei, la un borş. Luăm mai puţin şi muncim mai mult, asta e. Aşteptăm să vină vara să ne facem a nostru şi să scăpăm.”

„Cu 20. Cu două luni în urmă era 10? (Intervine o cumpărătoare) Era, dar acum e 24. – Сe părere aveţi? E prea scump desigur că e scump, dar când va veni Paştele, vine Prohodele, of Doamne. Iau două, trei”.

„Am peste 70 de ani, dar nu am întâlnit niciodată ceapă în Moldova să fie 20, 22, 25. Am văzut toată piaţa m-am uitat, e foarte scump”.

„La noi nu se creşte? Trebuie să crească la noi, atâtea pământuri stau pârloagă, păcat de dânsele. Asta este problema, lumea nu vrea să lucreze”.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, anul trecut au fost recoltate în jur de 49 de mii de tone de ceapă, pe când consumul intern al ţării este de 33 de mii de tone pe an. Astfel, instituţia nu exclude că la mijloc ar fi înţelegeri de cartel.

„Reieşind din calculele acestea noi ceapă în ţară avem. Nu este altceva decât un joc al marilor deţinători de cantităţi de ceapă, care joacă pe legea cererii şi ofertei. În regiune un mare producător de ceapă era regiunea Herson din Ucraina care la moment se află în război pentru anul 2022 nu s-a produs nimic, respectiv cererea care era acoperită de aici rămâne deshisă în căutarea altor oferte. Comercianţii majorează, pot juca cu preţurile, deoarece cererea este prea mare.”

Potrivit Ministerului Agriculturii, din recolta de ceapă din 2022 am exportat 9,2 mii de tone în Ucraina.

..