Prima Rezervaţie a Biosferei din Republica Moldova, Prutul de Jos, a obţinut statut de importanţă internaţională

Prima Rezervaţie a Biosferei din Republica Moldova, Prutul de Jos, a obţinut statut de importanţă internaţională

Distribuie
 • 7
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  7
  Shares

Prima Rezervaţie a Biosferei din Republica Moldova, Prutul de Jos, a devenit şi prima arie protejată din ţara noastră, care a obţinut statut de importanţă internaţională. O decizie în acest sens a fost aprobată, ieri, de către Consiliul Coordonator al UNESCO, după ce Agenţia Moldsilva a depus o solicitare în acest sens. Noul statut al rezervaţiei va permite accesarea de fonduri europene pentru cercetări ştiinţifice în zonă, dar şi pentru dezvoltarea turismului şi a comunităţilor locale.

Fraţii Saghin au revenit pe meleagurile natale tocmai din Siberia. Ultima dată ei au fost în satul de baştină Slobozia Mare, când erau mici, iar după 60 de ani s-au întors.

„Este un loc foarte frumos. Pe alocuri îmi aminteşte de Siberia. Este bine, nouă ne place forte mult”.

Iar aceşti tineri din Chişinău au visat de doi ani să vadă rezervaţia din Cahul.

„E foarte frumos, am rămas impresionată de cât de multe păsări sunt, de natură. E extraordinar”.

Rezervaţia Prutul de Jos a fost înfiinţată în anul 1991 şi are o suprafaţă de circa 15 mii de hectare.

„În rezervaţie de-a lungul timpului au fost identificate peste 196 de specii de păsări, dintre mamifere întâlnim 39 se specii. Referitor la speciile de reptile şi amfibieni sunt respectiv 9 şi 7 specii. Flora este reprezentată de 310 specii de plante”, a comunicat şefa secţiei ştiinţe în cadrul rezervaţiei Prutul de Jos, Viorica Paladii.

Administratorii rezervaţiei spun că se confruntă cu numeroase probleme şi speră că după recunoaşterea internaţională acestea vor fi soluţionate.

„Avem probleme şi de finanţare, avem probleme şi de dotare. Am avut foarte multe probleme, cu infracţiuni de tot felul, dar acum s-au schimbat lucrurile”, a afirmat directorul rezervaţiei Prutul de Jos, Gheorghe Vasilache.

Statutul de importanţă internaţională a rezervaţiei va permite accesarea fondurilor pentru cercetare, dar şi pentru dezvoltarea turismului.

„Eu sper foarte mult că prin această calificare sau această instituire să creştem numărul turiştilor în zonă, mai ales că zona este foarte frumoasă”, a menţionat managerul de proiect pe instituirea Rezervaţiei Biosferice Prutul de Jos, Anatolie Rîşîna.

„Această rezervaţie încadrează mai multe arii naturale protejate de stat. În primul rând este rezervaţia ştiinţifică Prutul de Jos cu lacul Beleu, cel mai important, cel mai frumos lac, mediu acvatic din Republica Moldova”, a afirmat consultantul superior Direcţia Politici în Biodiversitate, MADRM, Ala Rotaru.

Crearea primei rezervaţii a biosferei în lunca Prutului Inferior este susţinută de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate şi Parteneriat. Implementarea proiectului urmăreşte reducerea pierderilor de biodiversitate şi îmbunătăţirea nivelului de trai al populaţiei din zona respectivă.

Foto: Gazetadesud.md

Distribuie
 • 7
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  7
  Shares

Leave a Reply