Primăria Capitalei va iniția o anchetă de serviciu în cazul incendiului de la groapa de gunoi din Țînțăreni

Primăria Capitalei va iniția o anchetă de serviciu în cazul incendiului de la groapa de gunoi din Țînțăreni

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ministerul Afacerilor Interne a inițiat o anchetă de serviciu în cazul incendiului de la groapa de gunoi din Ţînțăreni, care a mocnit timp de câteva zile şi a fost stins abia astăzi.
Informația a fost confirmată de Alina Zbancă, consilierul ministrului de Interne.
În cadrul anchetei, urmează a fi stabilită cauza incendiului, dar și modul în care au acţionat angajații Inspectoratiului pentru Situatii de Urgenta.
Şi Primăria Capitalei va iniția o anchetă de serviciu, privind acțiunile angajaților de la Regia „Autosalubritate”.
Decizia a fost luată în această dimineață de Comisia Situații Excepționale Chișinău.
Se întâmplă după ce, ieri, zeci de locuitori ai satelor din preajma poligonului au protestat, nemulţumiţi de fumul şi mirosul insuportabil, care le ajunge în case.

„Le-am solicitat de la SPIA şi Ministerului de Interne, nemijlocit ministrului, este să desfăşoare o anchetă de serviciu cu privire la toate circumstanţele şi etapele de intervenţie, care ar putea să fie cauza, pe de o parte, de la care s-a aprins gunoiştea şi care au fost acţiunile tuturor instituţiilor care trebuiau să fie implicate, începând de la Regia „Autosalubritate” şi finalizând cu IGSU, dacă s-au făcut toate acţiunile, dacă totul ce a fost necesar s-a realizat.”

La solicitarea postului nostru de televiziune, secretarul general al Consiliului Municipal Chișinău, Adrian Talmaci, a explicat că acțiunile angajaților de la „Autosalubritate” vor fi examinate, în cadrul unei anchete de serviciu, de către un grup de lucru care va fi creat la dispoziția primarului Ion Ceban. Miercuri, Ion Ceban a discutat situația de la groapa de gunoi din Țînțăreni la o ședință desfăşurată la primăria din satul Tînțăreni, Anenii Noi, cu ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu, șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Mihail Harabagiu, cu responsabilii de la regiile municipale, dar și cu primarul comunei. Între timp, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Liliana Pușcașu, a anunțat că în lichidarea incendiului de la groapa de gunoi din Ţînţăreni au fost mobilizate 85 de persoane şi utilizate 38 de unităţi de tehnică. Timp de câteva zile, resturile depozitate la groapa de gunoi din Ţînţăreni au ars încontinuu. Primarul localităţii, Vadim Bulgaru, spune că cel mai probabil focul a izbucnit din cauza temperaturilor ridicate şi a vântului. Amintim că groapa de gunoi din Ţînţăreni a fost închisă în anul 2010, din cauza multiplelor scandaluri dintre locuitorii satului şi primăria Chişinău. Timp de câţiva ani, deşeurile din Capitală au fost duse pe un poligon din Bubuieci. În vara anului 2017, aleşii locali din Ţînţăreni împreună cu municipalitatea au ajuns la un compromis care prevede alocarea a şase milioane de lei anual pentru comună pentru proiecte de infrastructură, iar gunoiştea a fost redeschisă.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •