Primăvara începe cu Festivalul ”Mărțișor”. Ce concerte vor fi organizate și unde vor avea loc

Primăvara începe cu Festivalul ”Mărțișor”. Ce concerte vor fi organizate și unde vor avea loc

Începând cu anul viitor, festivalul „Mă

rțișor” ar putea trece Prutul, au anunţat persoane oficiale de la Chişinău.
Startul actualei ediții va fi dat în capitală pe data de 1 martie, după care va continua în 14 orașe din țară, unde vor fi prezentate 34 de concerte.
În premieră va fi inaugurat și un „Târg al Mărțișorului”.

 

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, speră ca până în data de 1 martie va fi permis accesul în sălile de concert la capacitate maximă. ”Moldova Concert” va publica programul artistic, dar și afișele celor mai importante concerte.

”Deschiderea ”Mărțișorului”, după cum a menționat și domnul ministru, este un spectacol dedicat maestrului Eugen Doga – ”85 de primăveri. La închidere, 10 martie, este concertul colegilor noștri de la Filarmonica Națională.”

De asemenea, pe scena Palatului Național vor veni cu concerte de amploare Ansamblul de dansuri populare ”JOC”, Alex Calancea, Zdob și Zdub, Vali Boghean şi mai multe colective folclorice care vor reprezenta mai multe etnii din Republica Moldova. Totodată, în cadrul festivalului vor susține concerte și colectivele Filarmonicii Naționale, Teatrului Național de Operă și Balet și a Sălii cu Orgă.

”Am discutat cu domnul ministru Romașcanu ideea de a propune începând cu anul viitor organizarea acestui festival și în România. Deci, să facem un festival comun, un ”Mărțișor” amplu! Este o tradiție a Republicii Moldova demnă de a fi preluată și acest festival trebuie aibă o amploare cât mai mare și un viitor strălucit.”

Anul acesta pentru prima dată va fi inaugurat și ”Târgul Mărțișorului”. Tîrgul va fi deschis din data de 24 februarie, în scuarul Palatului Național.

”Aceasta este o modalitate de a oferi un spațiu de desfacere meșteșugarilor, artizanilor noștri, dar totodată să promovăm elementul. Să promovăm acel mărțișor care noi l-am înscris în patrimoniul imaterial UNESCO.”

Vizitatorii vor putea urmări aici și concertele care vor avea loc în incinta Palatului Național.

”Vom avea instalat un ecran led în spațiul unde se va desfășura târgul și toate spectacolele care vor avea loc pe scena Palatului Național vor fi difuzate în spațiul târgului. Ținem cont că suntem în pandemie și lumea va putea să aibă acces mai larg la aceste spectacole fiind în spațiu deschis.”

Ministerul Culturii a alocat 2,3 milioane de lei pentru organizarea Festivalului ”Mărțișor 2022”.

..