Primul satelit moldovenesc a fost lansat pe orbita planetei

Primul satelit moldovenesc a fost lansat pe orbita planetei

Primul satelit moldovenesc a fost lansat pe orbita planetei. Evenimentul a avut loc la Centrul de Instruire şi Inovaţii Tekwill. Proiectul a fost realizat de un grup de profesori şi studenţi ai Universităţii Tehnice a Moldovei. La eveniment au participat premierul Natalia Gavriliţa, ministrul Educaţiei, Anatolie Topală, dar şi ambasadorul Japoniei, ţara care a susţinut financiar acest proiect. Lansarea satelitului are deocamdată scopuri ştiinţifice de cercetare a domeniului, însă pe viitor astfel de proiecte vor putea ajuta la monitorizarea datelor pentru prognoze în agricultură şi alte domenii.

„- Republica Moldova, sunteţi gata?
– Suntem gata!
– Trei, doi, unu”

La realizarea primului satelit moldovenesc cu denumirea „TUMnanoSAT” au muncit un grup de profesori şi studenţi ai Universităţii Tehnice din Moldova.

„Scopul principal este misiunea educaţională. Deci, să atragem cât mai mulţi tineri să facă cunoştinţă cu tehnologii cu cele mai de vârf, tehnologii spaţiale. Nu este un secret pentru nimeni – tot ce avem noi acum, televiziune, telefoane mobile, comunicarea mobilă – asta se datorează cercetărilor în spaţiu.”

„Să ne ajute să dezvoltăm în continuare tipuri noi de nanodispozitive, să vedem cum va fi posibil să monitorizam toate gaget-urile, toate dispozitive noi.”

„Eu m-am ocupat de modelarea, cu simulare, adică calculele modelului matematic. Sunt copleşită de emoţii, ne bucurăm, este o realizare foarte frumoasă.”

Prezentă la eveniment, premierul Natalia Gavriliţa a menţionat că lansarea primului satelit moldovenesc va avea un impact important pentru economia ţării.

„Poate ca şi mulţi alţi moldoveni, prima dată când am auzit sintagma „satelit moldovenesc” am avut un zâmbet sceptic, şi cu atât mai mândră sunt astăzi. Explorarea spaţiului aduce, de fapt, foarte multe beneficii oamenilor, agenţilor economici, economiei şi, desigur, ştiinţei, pentru a determina roada în agricultură, de exemplu.”

Proiectul are şi o misiunea importantă – de a atrage tinerii în domeniul ştiinţific odată ce acesta capătă perspectivă în ţara noastră.

„Am asistat la cum un vis poate deveni realitatea. Acum mai mult de 10 ani, cred eu, prin 2008, a apărut idea. Astfel încât să putem explora şi spaţiu cosmic, să atragem tinerii în inginerie.”

„Sistemul KiboCUBE. „CUBE” este cuvânt în engleză, dar „Kibo” este cuvânt din limba japoneză, care înseamnă „speranţă”. Astăzi Republica Moldova a lansat nu numai un satelit, dar şi a lansat şi a trimis speranţă.”

Se preconizează că nanosatelitul moldovenesc va fi funcţional în spaţiu trei ani, iar ulterior va arde în atmosferă.

..