PRO MOLDOVA: Ștefan Gațcan ar fi fost sechestrat într-un birou de către un grup de deputați socialiști

PRO MOLDOVA: Ștefan Gațcan ar fi fost sechestrat într-un birou de către un grup de deputați socialiști

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ștefan Gațcan ar fi fost sechestrat într-un birou de către un grup de deputați socialiști si obligat sa renunte la mandatul de deputat..
Despre asta au anunţat reprezentanţii grupului parlamentar PRO MOLDOVA, care au pornit să-l caute pe Gaţcan la Preşedinţie, deoarece timp de câteva ore, acesta a fost de negăsit.
Totul s-a lăsat cu îmbrânceli între deputaţi şi poliţie. Pe de altă parte, socialiştii au negat, că Gaţcan a fost sechestrat. Iar Preşedinţia a comunicat că deputatul Ștefan Gațcan nu s-a aflat astăzi în clădirea instituţiei şi a calificat acţiunile deputaţilor din opoziţie drept un show.
Spre seară, Gaţcan a apărut într-un video pe ”Facebook”, dintr-o podgorie, în care anunţă că este viu şi nevătămat, alături de familie şi că are nevoie de linişte.

Deputaţii PRO MOLDOVA au blocat ieşirea unei coloane oficiale de pe teritoriul Preşedinţiei, motiv pentru care au fost luaţi pe sus de poliţişti. Totul s-a întâmplat la puţin timp după ce un automobil a ieşit de pe poarta sediului Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat, care se află alături de instituţia prezidenţială şi l-a luat pe capotă pe deputatul PRO MOLDOVA, Vladimir Cebotari, care a încercat să verifice dacă Ştefan Gaţcan se află în autoturism.

” (poliţistul) – Oleg, ce faci, prostii? – E deputat. (n.r. Cebotari) – Băieți, veniți să documentați. Ați văzut, cum a mers peste mine? Întocmiți un proces!”

Poliţiştii în prezenţa cărora s-a produs incidentul l-a lăsat pe şofer să plece fără să-i întocmească un proces verbal. Şeful adjunct al Inspectoratului General al Poliţiei, Marin Maxian, ne-a comunicat că poliţiştii care erau la Preşedinţie nu au atribuţia de a aplica sancţiuni.

„- Era poliţia la faţa locului, şi nu a intervenit, vrem un mic comentariu, din ce cauză?
– Sunt aspectele de intervenţie şi categoriile de poliţişti care au competenţele de activitate”.

Într-un comunicat de presă, dar şi într-un live pe Facebook, reprezentanţii PRO MOLDOVA au menţionat că deputatul Ştefan Gaţcan a pornit astăzi la Parlament, pentru a participa la ședința Comisiei protecție socială, familie și sănătate, dar ar fi fost sechestrat şi dus la Preşedinţie.

„Domnul Gațcan, dimineața, la ora 10:00, a pornit la Comisia parlamentară din care face parte. Pe drum spre comisie a fost acostat de mai mulți socialiști, luat și dus într-un birou. Vreo două – trei ore a fost ținut acolo, nu am putut să luăm legătura cu dumnealui. Între timp, a fost adus aici, la Președinție, unde stăm deja de aproape o oră și nu putem să intrăm. Credem că domnul Gațcan a fost, de fapt, sechestrat aici, la Președinție.”

Socialiştii au negat că Gaţcan a fost sechestrat.

„Sunt nişte prostii. El singur ieri, după ce au fost proteste la el acasă, a sunat şi a anunţat că va veni la şedinţa fracţiunii. A fost o discuţie liniştită, nu cum scriu unii din presă, noi am vorbit calm cu dânsul şi l-am întrebat de ce a făcut acest pas.”

PRO MOLDOVA a publicat o fotografie cu biroul în care ar fi fost sechestrat Ştefan Gaţcan în care se află mai mulţi deputaţi socialişti, care stau la o masă. Printre ei şi deputatul PSRM Vasile Bolea, care are o foaie în faţă. PRO MOLDOVA spune că aceasta ar fi cererea de renunţare la mandat, doar că documentul nu ar fi fost semnat de către Ştefan Gațcan. Drept dovadă ar fi numărul demersului de renunţare la mandat care arată lipsă de consecutivitate în procesul de înregistrare la Parlament. Mai exact, cererea de demisie are un numărul de ordine 4, în timp ce demersul de ieri prin care Gaţcan a anunţat că părăseşte fracțiunea PSRM și că aderă la grupul parlamentar PRO MOLDOVA a fost înregistat cu numărul 8. Acest lucru a fost sesizat şi de deputaţii din opoziţie care au scris despre aceasta pe reţelele de socializare. Contactat de jurnalişti, socialistul Vasile Bolea a refuzat să vorbească.

AMB:
„Domnule Bolea, de la Publika vă sun, dumneavoastră ați închis telefonul. Avem nevoie de o reacție … – Nu dau reacții, sunt în ședință, nu mă deranjați.”

Spre seară, în timp ce deputaţii PRO MOLDOVA se aflau la Preşedinţie, încercând să afle unde este Ştefan Gaţcan, acesta a apărut într-un live pe Facebook, dintr-o podgorie, în care anunţă că este viu şi nevătămat. Gaţcan nu a confirmat şi nici nu infirmat că şi-a depus mandatul de deputat.

„Nu am probleme, nu sunt sechestrat, sunt bine, cu familia. Rog frumos să nu aveți grijă. Totul este ok. O să fiu pur și simplu fără comunicare cu prietenii, fără comunicare cu nimeni un timp oricare, deoarece am nevoie de reabilitare.”

PRO MOLDOVA a mai anunţat că deputatul Ștefan Gațcan a depus în această dimineaţă o plângere la Procuratura Generală în care reclamă hărțuirea, intimidarea și șantajul la care a fost supus în data 30 iunie din partea unui grup de deputați PSRM. Mai exact, este vorba despre incidentul de pe podul de la Telecentru, semnalat de PRO MOLDOVA, acolo unde mașina deputatului Gațcan a fost trasă pe dreapta și ar fi fost amenințat, inclusiv de către deputații Corneliu Furculiță și Vlad Bătrîncea. Ştefan Gaţcan care a ieşit ieri într-un briefing alături de deputaţii PRO MOLDOVA nu a vorbit nimic despre acest incident, dar a confirmat că este supus presiunilor şi intimidărilor. Prin urmare, PRO MOLDOVA cheamă comunitatea internațională și societatea civilă din Republica Moldova să ia atitudine și să nu permită subminarea democrației și compromiterea totală a statului de drept. Procuratura Generală anunţă însă că în adresa instituţiei nu a parvenit nicio plângere din partea lui Ştefan Gaţcan. Am solicitat o reacţie de la PSRM, dar şi de la deputatul Vlad Bătrîncea, atât prin e-mail, cât şi prin telefon şi sms despre incidentul care ar fi avut loc ieri, dar nu am primit vreun răspuns. Preşedintele fracţiunii PSRM, Corneliu Furculiţă a promis că va oferi o reacţie despre incidentul din 30 iunie, dar ulterior nu a mai răspuns la telefon şi nici la mesaje.

AMB:
„Buna ziua, domnule Furculiță, de la Publika TV vă sun, Oxana Bodnar. Am vrea să înregistrăm reacția dumneavoastră despre informația care a apărut ieri, de la PRO MOLDOVA, precum că dumneavoastră și domnul Bătrîncea ați oprit automobilul domnului Gațcan și ați vorbit despre ceva. Este versiunea lor, vrem să aflăm și versiunea dumneavoastră. – Puteți să mă sunați puțin mai târziu, undeva la ora 11:00. – La 11.00, atunci eu vă sun și vă rog să înregistrăm convorbirea. – Bine.”

Pentru portalul unimedia.info însă, Corneliu Furculiță a recunoscut că a discutat, aseară, cu Ștefan Gațcan pe podul de la Telecentru, în automobilul acestuia, când ambii mergeau spre casă, doar că discuţiile au fost calme şi că au avut loc la iniţiativa lui Gaţcan. Corneliu Furculiţă spune că l-a invitat pe Ştefan Gaţcan la şedinţa fracţiunii PSRM pentru a-şi spune doleanţele şi nemulţumirile, iar acesta a onorat astăzi invitaţia.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •