Procuratura Generală a pornit o cauză penală privind ”Loteria Moldovei”

Procuratura Generală a pornit o cauză penală privind ”Loteria Moldovei”

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Procuratura Generală a deschis un dosar penal pe faptul abuzului de serviciu comis în perioada 2017-2018 de către factori de decizie ai Ministerului Economiei și Agenția Proprietății Publice, manifestat prin atribuirea domeniului jocurilor de noroc din gestiunea întreprinderii de stat „Loteria Națională a Moldovei” în beneficiul unei companii străine.
Despre asta a anunțat procurorul general, Alexandr Stoianoglo, în cadrul unei conferințe de presă, fără a preciza despre ce funcționari este vorba.
Potriviti lui Stoianoglo, în urma parteneriatului public- privat în domeniul jocurilor de noroc, statul ar fi fost prejudiciat cu aproape 400 de milioane de lei. Responsabili de la ministerul vizat și de la APP ne-au spus că, deocamdată, nu oferă declarații la acest subiect.
În schimb, partenerul privat al Loteriei Moldovei, NGM Company, a emis o declarație publică în care menționează că din anul 2012 și până la semnarea contractului, statul nu a avut nici un venit din loterie, pentru că în acea perioadă nici nu a existat un asemenea gen de activitate în țara noastră.

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat că anumiți factori de decizie ar fi creat premise pentru preluarea afacerii în domeniul jocurilor de noroc în beneficiul unui cerc restrâns de persoane, prin intermediul întreprinderii de stat „Loteria Naționale a Moldovei”. Astfel, într-un final, ar fi fost favorizat un agent economic străin.

„Loteria Națională a Moldovei urma să beneficieze de 75% din venituri, iar partenerul privat 25%, în realitate, conform estimărilor specialiștilor, raportul de repartizare a profitului din activitatea de organizare și desfășurare a loteriei, este de 11,4% – statul și 89,6 % – partenerul privat. ”

Într-o declarație emisă presei, partenerul privat al Loteriei Naționale a Moldovei în domeniul organizării loteriei și pariurilor sportive, NGM Company, a specificat că în urma parteneriatului public-privat, din noiembrie 2018, până în iunie 2020, statul a obținut, potrivit estimărilor, venituri de aproximativ 68 de milioane de lei. În același timp, ”Loteria Națională a Moldovei”, doar în 2019 a avut un profit din jocuri de loterie momentană de aproximativ 9 milioane de lei, fără să suporte cheltuieli. otodată, „NGM Company” precizează că este o entitate de bună credință, care și-a început activitatea economică propriu-zisă în noiembrie 2018 și are în momentul de față aproximativ 50 de angajați. Mai mult, activitatea firmei a fost verificată de către Inspecția Financiară a Ministerului Finanțelor, la sfârșitul anului 2019, și nu au fost constate încălcări. Compania a mai adăugat că, în prezent, promovarea produselor de loterie se face la 13 posturi TV și 7 posturi de Radio din țară, iar singurul criteriu de selectare ține de audiență și nu de apartenență politică. Reprezentantii NGM Company susțin că reprezintă o întreprindere cu responsabilitate socială, precizând că pe parcursul ultimului an a oferit ajutoare în valoare de peste un milion de lei pentru veteranii, pensionari și familii defavorizate din mediul rural. Întreprinderea „Loteria Națională a Moldovei” deţine monopolul oficial de stat, având autorizația necesară pentru organizarea de activități în domeniul loteriei și a jocurilor de noroc. Pe site-ul acestei entități se precizează că întreprinderea a fost creată pentru a asigura protecția consumatorului, la cel mai înalt nivel, împotriva acțiunilor de manipulare prin joc, fraudei, spălării de bani, dependenței sau altor crime financiare.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •