Procurorul general interimar cere ridicarea imunității deputaților Ilan Șor și Marina Tauber

Procurorul general interimar cere ridicarea imunității deputaților Ilan Șor și Marina Tauber

Distribuie

Procurorul general interimar Dumitru Robu a venit din nou în Parlament şi a cerut, de această dată, ridicarea imunităţii a doi deputaţi din fracţiunea „ŞOR”: Marina Tauber şi Ilan Şor. Aceştia sunt bănuiţi de spălare de bani şi escrocherie, în proporţii deosebit de mari.

„Cerere privind ridicarea imunităţii parlamentare a deputatului în Parlamentul Republicii Moldova, Marina Tauber, în vederea reţinerii, arestării, percheziţiei şi trimiterii în judecată. Încuviinţarea ridicării imunităţii deputatului în Parlamentul Republicii Moldova Ilan Şor, în vederea reţinerii, arestării, percheziţiei şi trimiterii în judecată penală.”

Procurorul Dumitru Robu a precizat că cere ridicarea imunităţii lui Ilan Şor şi Marina Tauber pentru alte învinuiri decât cele anterioare în dosarul fraudei bancare.

„Procurorii Anticorupţie au ajuns la etapa când este necesar de a efectua acţiuni de urmărire penală în privinţa deputaţilor respectivi. Sunt bănuieli rezonabile de comitere a infracţiunilor: spălarea banilor şi escrocherie. E vorba de dosarul numit generic „furtul miliardului”.

Marina Tauber nu s-a arătat deranjată că ar putea fi lipsită de imunitate parlamentară.

„Nu mă tem de ridicarea imunităţii, n-am ce să ascund, trăiesc cinstit şi pot să răspund. Domnul Robu, dacă îl mai putem numi „domn” este utilizat de voi în interesele voastre politice şi ca procuror general interimar rămâne să fie un zero.”

Ridicarea imunităţii celor doi deputaţi ai fracţiunii „ŞOR” va fi decisă la altă şedinţă a Parlamentului.

„Dumneaei (nr. Tauber) a avut aşteptări ca astăzi să se întâmple lucrul ăsta, preşedintele o să vă anunţe din timp, doamna deputat. Deci, astăzi nu o să vă întreţineţi cu procurorii. Dar dacă insistaţi, ştiţi unde e adresa, mergeţi şi solicitaţi audienţă.”

Şi preşedintele fracţiunii „ŞOR”, Ilan Şor, a venit cu o reacţie. Potrivit lui, guvernarea încearcă prin astfel de acţiuni să distragă atenţia societăţii de la problemele reale.

„A fost o decizie previzibilă şi nu este nimic altceva decât o răfuială politică. Benzina a sărit de 30 de lei, în curând se va scumpi şi lumina, preţurile cresc ca pe drojdie, iar PAS, în loc să vină cu soluţii concrete pentru cetăţeni, a decis să organizeze din nou un maski-show.”

Consiliera fracţiunii PAS, Aurica Jardan, a declarat pentru postul nostru de televiziune că respinge aceste acuzaţii şi că se exclude orice imixtiune în justiție. Mai mult, guvernarea se așteaptă ca procurorii și judecătorii să ducă la bun sfârșit dosarele, astfel încât cei vinovați să fie traşi la răspundere.

Ilan Şor a rămas fără imunitate parlamentară şi în legislatura trecută. Atunci, tot Dumitru Robu a cerut permisiunea de a-l ancheta în câteva dosare. Totuşi, Ilan Şor plecase din ţară, înainte să rămână fără imunitate, şi a fost condamnat de prima instanţă la şapte ani şi şase luni de închisoare, în penitenciar de tip semiînchis. Ilan Şor se declară nevinovat şi a atacat decizia la Curtea de Apel, unde dosarul mai este pe rol.

Şi Marina Tauber a rămas fără imunitate parlamentară, tot pentru a putea fi anchetată în dosarul privind frauda bancară. Atunci, Tauber a fost reţinută şi plasată în arest la domiciliu, pentru 30 de zile. Ulterior, Marina Tauber a fost scoasă de sub urmărire penală.

Conform Codului penal, spălarea de bani în proporţii deosebit de mari se pedepseşte cu până la 10 ani de închisoare, iar escrocheria, la fel, săvârşită în proporţii deosebit de mari, – cu până la 15 ani de puşcărie.


Distribuie
..