Profesori şi studenţi, împotriva deciziei MEC privind reorganizarea mai multor instituţii de învăţământ superior

Profesori şi studenţi, împotriva deciziei MEC privind reorganizarea mai multor instituţii de învăţământ superior

Distribuie

Profesorii şi studenţii mai multor universităţi din Moldova sunt revoltaţi şi se declară împotriva deciziei Ministerului Educaţiei privind reorganizarea mai multor instituţii de învăţământ superior. Într-o declaraţie publică, studenţii Universităţii de Stat din Tiraspol solicită autorităţilor să nu admită distrugerea instituţiei la care învaţă şi optează pentru fortificarea acesteia. Tinerii susţin că beneficiază de burse și se bucură de mai multe facilități, cum ar fi laboratoare bine dotate cu echipamente moderne, săli de studii amenajate, cămine.

„Înțelegem perfect că numărul studenților s-a înjumătățit în ultimii doi ani, dar accelerarea procesului de modernizare a învățământului superior, printr-o reformare, de facto lichidare a instituției de învățământ superior, în care își fac studiile circa 3000 de studenți, nu va soluționa situația din domeniul învățământului și nu va contribui la ridicarea calității predării.”, se arată în adresarea studenţilor.

Şi Colectivul Universității de Stat de Educație Fizică și Sport a publicat pe site-ul instituţiei o scrisoare cu solicitarea urgentă de a stopa procesul de absorbţie a acestei instituţii de învăţământ.

„USEFS este singurul centru universitar specializat care pregăteşte cadre de înaltă calificare profesională şi asigură în permanenţă baza metodologică şi ştiinţifică pentru toate loturile naţionale din Moldova.”, mai menţionează Colectivul universităţii.

Iar pe portalul petitieonline.com oamenii sunt îndemnaţi să semneze pentru ca Universitatea Agrară să nu fie absorbită de UTM şi să rămână o instituție publică independentă. Petiţia a fost semnată de aproape 500 de persoane.

Şefa cabinetului ministrului Educaţiei, Elena Junghietu, a declarat că i-a transmis lui Anatolie Topală solicitarea noastră de a comenta petiţiile, iar reacţia va apărea cel mai probabil pe site-ul instituţiei. Anterior, ministrul Educaţiei a explicat necesitatea acestei reformei prin faptul că numărul studenţilor a scăzut considerabil, iar prin această reorganizare se urmăreşte sporirea calităţii studiiilor. Pentru realizarea acestei reforme vor fi alocate peste 700 de milioane de lei.


Distribuie
..