Prognoze sumbre pentru agricultori: Recolta de sfeclă de zahăr ar putea fi cea mai mică din ultimii zece ani

Prognoze sumbre pentru agricultori: Recolta de sfeclă de zahăr ar putea fi cea mai mică din ultimii zece ani

Prognoze sumbre pentru agricultori. Din cauza secetei, recolta de sfeclă de zahăr ar putea fi cea mai mică din ultimii zece ani. Fermierii se plâng că înregistrează pierderi colosale, mai ales după ce au investit în acest an de două ori mai mulţi bani faţă de anul trecut. Ei cer Ministerului Agriculturii să le compenseze măcar o parte din cheltuieli, în condiţiile în care recolta va fi de două ori mai mică. De cealaltă parte, Ministerul Agriculturii susţine că nu oferă compensaţii, însă subvenţionează diferite ramuri ale agriculturii pentru a le dezvolta şi a le face mai puţin supuse riscurilor.

Vladimir Novac a semănat în acest an aproape 300 de hectare de sfeclă de zahăr în satul Hîrtop, raionul Florești. Investiţia la un hectar se ridică la 40 de mii de lei. Fermierul spune că în regiune nu a mai plouat consistent din data de 15 mai. Astfel, o sfeclă are în medie doar 250 de grame pe când în această perioadă, aceasta trebuia să ajungă la 500 de grame.

„La momentul de faţă ea ar trebui să fie cam de două ori mai mare decât este acum. O parte din frunze se duc, au murit şi se duc toate. Acestea cât de cât mai sunt vii, dar iată vedeţi deja se încep şi ele a se usca. Dacă într-o săptămână, două, avem vreo ploaie de 20-30 de milimetri la metru pătrat, cultura dată încă se poate de scăpat, fiindcă mai avem jumătate de august şi septembrie”.

„Recoltarea sfeclei de zahăr va începe la mijlocul lunii septembrie. Doar pentru un hectar de sfeclă de zahăr a fost nevoie de aproape 140 de mii de semințe, deoarece nu toate semințele germinează, acestea având nevoie de foarte multă apă. Astfel, din cauza secetei, în acest an cantitatea recoltată va fi aproape în jumătate decât cea de anul trecut”.

Fermierul spune că şi prețul se va majora semnificativ din cauza scumpirilor pentru întreținerea culturilor, dar și a recoltei foarte mici.

„- Anul trecut la noi sfecla de zahăr a fost de 680 de lei tona s-a vândut. Anul acesta în contract e prevăzut la zaharitatea de 16 procente – 750 de lei tona, dar noi ne gândim că statul ar trebui să vină cu un suport, măcar 5-10 mii de lei la hectar. – Zahărul va costa mai scump? – Da, asta fără doar şi poate”.

Singura speranţă a fermierilor este că va ploua în următoarea perioadă.

„Dacă nu o să fie, practic mă tem că nici nu o să putem strânge, că combina când merge o scapă şi din ce avem 24-25 de tone, practic jumătate o să rămână pe deal. E trist şi foarte trist, anul trecut am ieşit la o cantitate de 58-59 de tone la hectar”.

Recent, producătorii de sfeclă de zahăr au avut mai multe întrevederi cu reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi au cerut compensaţii.

„Am discutat foarte deschis, statul deja nu compensează, dar subvenţionează producătorul agricol şi industria de procesare. Tehnica agricolă, utilajul, sistemele de irigare, apeduct, primele de asigurare a riscurilor de producţie, promovare, acciza la motorină 100 de procente”.

Totodată, autoritățile nu exclud că preţul zahărului ar putea creşte.

„În cazul când noi avem scumpiri la costurile de producţie, clar lucru că acestea se reflectă în preţul final de comercializare. Eu nu pot să răspund se va majora sau nu”.

Ministerului Agriculturii prognozează în acest an o recoltă de aproape 500 de mii de tone de sfeclă de zahăr.

..