Proiectul Grijă pentru sănătate. Peste o sută de pensionari din satul Răspopeni, examinați gratuit de către o echipă de medici

Proiectul Grijă pentru sănătate. Peste o sută de pensionari din satul Răspopeni, examinați gratuit de către o echipă de medici

Distribuie
 • 44
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  44
  Shares

Peste o sută de pensionari din satul Răspopeni din raionul Şoldăneşti au fost examinați gratuit de către o echipă de medici. Un neurolog, un endocrinolog, un oftalmolog şi un terapeut au mers în localitate pentru a acorda asistenţă medicală persoanelor în etate. Acţiunea are loc în cadrul proiectului Grijă pentru sănătate, iniţiat de Partidul Democrat din Moldova în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.

Silvia Focşa suferă de o afecţiune a inimii de mai mult de 50 de ani. Femeia spune că merge la medic cu regularitate, iar lipsa unui specialist în localitate îi dă uneori bătăi de cap.

„În toată luna merg aici la noi în sat şi odată în an mă duc la Şoldăneşti. Lecuire primesc regulat în toată luna îmi vin şi scriu leacuri. Foarte bine că au venit fiindcă eu de foarte mulţi ani nu am fost la Chişinău la specialist”, a povestit pensionara, Silvia Focşa.

Bătrânii care au venit la Centrul de Sănătate din sat au făcut cozi la uşile cabinetelor medicale. Oamenii spun că se bucură foarte mult de vizita mediciilor, fiindcă pentru o consultaţie uneori sunt nevoiţi să meargă la Spitalul Raional sau la Chişinău, iar transportul nu este întotdeauna accesibil.

„Raionul este mare sunt mulţi şi autobuzul care are transport e bine dar aşa autobuzul pleacă la ora 11 şi nu dovedim. Ar fi bine să fie aici”.

„Când ne doare mai tare venim. Nu avem cu ce veni, venim cu autobuzul şi pe jos. Nu avem aşa ca să fie scoraia”.

„E foarte bine pentru noi pentru că la noi cardiolog nu este şi trebuie să ne ducem la Şoldăneşti”.

Medicii au constatat că fiecare bătrân are cel puţin două boli cronice. Majoritatea se confruntă cu probleme grave de vedere şi afecţiuni ale sistemului nervos. De asemenea, mulţi suferă de maladii cardiace, hipertensiune şi diabet.

„Ne stăruim şi noi să facem faţă şi să îi ajutăm cu ce putem. Cu părere de rău nu vin la timp acesta este neajunsul”, a menţionat neurologul, Ion Burcu.

„Cel mai frecvent pacienţii se adresează la endocrinolog cu diabet zaharat şi cu patologii a teroidei. Diabetul pentru că este o boală care nu doare şi pacienţii vin târziu la doctor cu complicaţii deja prezente şi de multe ori avansate”, a comunicat endocrinologul, Stela Vudu.

„Probleme în legătură cu vârsta: cataractă, distrofii, complicaţii de la diabet. Se adresează în stadiile terminale când eficacitatea este nulă”, a afirmat oftalmologul, Mihail Ioncu.

Alături de medici s-a aflat şi deputatul democrat Vladimir Hotineanu, care spune că această campanie este necesară pentru bătrânii de la sate.

„În sate acum nu prea au acces la medicină specializată. Dar mai apare şi o problemă exodul medicilor, lipsa medicilor, doctorilor în ţară. Multe raioane nu au nici medicii specialişti”, a declarat deputatul PDM, Vladimir Hotineanu.

La Centrul de Sănătate din Răspopeni activează patru medici de familie şi şase asistente medicale, care deservesc peste patru mii de familii. Aici mai vin pacienţi şi din satele Găuzeni şi Chipeşca din apropiere.

Campania Grijă pentru sănătate a fost lansată în luna mai, în raionul Hânceşti. De la începutul campaniei medicii au mers în 10 localităţi.

Foto: caminul-acasa-la-bunici.ro

Distribuie
 • 44
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  44
  Shares

Leave a Reply