Protest eșuat al opoziţiei care se opune dreptului cetățenilor de a alege direct deputatul

Protest eșuat al opoziţiei care se opune dreptului cetățenilor de a alege direct deputatul

Distribuie
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares

Un nou protest eșuat al opoziției. Cinci partide și 20 de organizaţii neguvernamentale afiliate lor au reușit să adune doar câteva sute de oameni, care se opun dreptului cetățenilor de a alege direct deputatul. Chiar și organizatorii au rămas dezamăgiți de numărul mic mobilizat de ei în stradă.

Printre cei care au răspuns la apelul de a veni în faţa Parlamentului au fost şi mai mulţi tineri în tricouri cu inscripţia Rusia şi pajura Federaţiei Ruse.

Organizatorii au încercat să-şi justifice eşecul prin faptul că autorităţile ar fi ordonat sistarea circulaţiei trenurilor. Imaginile filmate pe unele segmente de cale ferată demonstrează, însă, că apa a spălat terasamentele pe unele porţiuni, iar şinele au rămas, la propriu, în aer. Circulaţia trenurilor pe aceste segmente a fost sistată pentru a preveni un posibil dezastru.

În acelaşi timp, mai multe instituţii de presă au manipulat grosolan, jonglând cu cifre de mii, zeci şi chiar sute de mii de protestatari.

„Suntem acum în direct de la protestul care are loc în  faţa Parlamentului. În pofida vremii de afară, zeci sau poate chiar sute de mii de oameni au ieşit în scuarul Parlamentului la acest protest organizat împotriva schimbării sistemului electoral”, a spus reporterul Europa Liberă, Ala Ceapai.

Solicitat să comenteze acest fals, directorul biroului de la Chişinău al Radio Europa Liberă, Vasile Botnaru, a declarat că responsabilitatea îi revine reporterului.

„Dar cred că probabil e din exces de emoţii a spus. Dar sute de mii evident nu avea cum să fie acolo”, a comentat directorul Radio Europa Liberă, Vasile Botnaru.

Şi reporterul a recunoscut, ulterior, că a greşit şi că nu a fost vorba despre mii de oameni la protest.

Analiştii politici califică acţiunea drept un eşec al partidelor de opoziţie care se ascund în spatele unor organizaţii neguvernamentale şi care, de altfel, promovează aspiraţiile opoziţiei.

„Cred că în raport cu acele peste 800 de mii de semnături colectate de PD, numărul protestatarilor este foarte mic. Este clară intenţia organizatorilor de a încălzi publicul şi de a creşte trept numărul protestatarilor, dar cred că nu doar timpul este de vină şi această prezenţă modestă a protestatarilor reflectă starea de spirit din societate care nu consideră că pentru moment aceste proteste sunt necesare”, a menționat analistul politic, Corneliu Ciurea.

Unul dintre cei care a chemat oamenii în faţa Parlamentului, liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, a declarat într-o intervenţie video pe o reţea de socializare că îşi doreşte singură să aleagă deputaţii. Totuşi, ea nu acceptă ca de acest drept să beneficieze şi cetăţenii care vor schimbarea sistemului electoral.

„Noi vrem să ne alegem singuri deputaţii vrem să avem dreptul să decidem cine este cel mai potrivit ca să conducă această ţară”, a spus preşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu.

Unii manifestanţi cred că nu schimbarea sistemului electoral este problema principală a ţării.

„Noi nu am plecat din țară din cauza sistemului electoral – noi am plecat din cauza corupției, economiei tenebre și din cauza salariilor mici. Nu este cel mai important schimbarea electorală, avem nevoie de creșterea economiei”.

În ajun, șeful Delegației Uniunii Europene în Moldova, Pirka Tappiola, a declarant că modificarea sistemului electoral este dreptul suveran al oricărui stat.

„Alegerea sistemului de vot este dreptul suveran al fiecărui stat. Dar, există obligaţiuni internaţionale care trebuie respectate, legate de Consiliul Europei. Trebuie să aşteptăm concluziile Comisiei de la Veneţia, pentru că recomandările acesteia sunt luate întru totul în considerare atunci când se ia orice decizie”, a comunicat ambasadorul UE în RM, Pirkka Tapiola.

Printre manifestanţi erau şi oameni aburiţi de alcool.

Presa a comparat acest protest al opoziției cu acțiunea organizată de PDM pe data de 9 mai. Astfel, dacă azi s-au adunat doar câteva sute de oameni, Partidul Democrat a reușit să adune la începutul acestei săptămâni peste 50 de mii de persoane la un concert organizat cu ocazia Zilei Victoriei și Zilei Europei.

Pe parcursul acestei săptămâni, partidele de opoziție și ONG-urile afiliate lor politic au organizat proteste zilnice, la care se adunau doar câteva zeci de persoane.

În acelaşi timp, în susținerea modificării sistemului electoral, PDM a adunat peste 850 de mii de semnături. Toate sondajele de opinie publică arată că majoritatea cetățenilor doresc modificarea actualului sistem electoral.

Parlamentul a votat, în prima lectură, cu  74 de voturi din cei 81 de deputați prezenți la ședință, comasarea proiectelor privind votul uninominal și sistemul mixt. Astfel, compromisul larg în Legislativ între partidele puterii și opoziție este în favoarea sistemului electoral mixt. Proiectul a fost expediat Comisiei de la Veneția pentru examinare.

Foto: publika.md

Distribuie
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares
..

Leave a Reply