Protest în susținerea lui Stoianoglo la Comrat. Manifestanții cer eliberarea Procurorului General

Protest în susținerea lui Stoianoglo la Comrat. Manifestanții cer eliberarea Procurorului General

Distribuie

Zeci de oameni s-au adunat astăzi în fața sediului Comitetului Executiv al Găgăuziei, unde au manifestat în susţinerea Procurorului General suspendat şi reţinut ieri, pentru 72 de ore.
Protestatarii au solicitat eliberarea lui Stoianoglo și încetarea urmării familiei sale, calificând aceste acţiuni drept o răfuială politică.

Manifestanţii consideră că reținerea lui Stoianoglo este o acţiune ilegală, întrucât a avut loc în lipsa probelor care să-i demonstreze vinovăţia.

„Într-o singură zi, îl demit din funcţie, pornesc urmărire penală, fără investigaţii, doar în baza faptului că cineva a adus nişte acte, fără a asculta Procurorul General… Unde se mai poate întâmpla una ca asta? Fără a-l lăsa să vorbească, fără interogări îl reţin, este o acţiune ilegală.”

„Suntem aici pentru a apăra un om care este corect şi care acționează pentru binele altora. Toată activitatea lui demonstrează că este un om cumsecade.”

„Îndemn oamenii legii şi pe cei care sunt implicaţi în acest caz să-l elibereze pe Alexandr Stoianoglo, astfel încât să-şi poată exercita în continuare funcţia şi exercita activitatea profesională.”

Potrivit presei de la Comrat, președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Vladimir Kîssa, a anunţat că deputații se vor întruni într-o ședință extraordinară pentru a discuta acest subiect. Kîssa este de părere că reținerea lui Alexandr Stoianoglo nu este altceva decât o răfuială politică. Între timp, pe internet a fost lansată o petiție pentru eliberarea lui Stioanoglo și încetarea urmăririi familiei acestuia pe motive politice.

Un grup de activişti locali a anunţat că va continua să organizeze proteste la Comrat în susţinerea procurorului suspendat. Totodată, Adunarea Populară a Găgăuziei planifică să organizeze în data de 9 octombrie marea adunare a cetățenilor din autonomie.
Alexandr Stoianoglo s-a născut la Comrat. Între 1995 şi 2001 acesta a deţinut funcţia de procuror al UTA Găgăuzia. Stoianoglo a candidat independent de două ori pentru funcția de guvernator al regiunii, dar nu a obţinut numărul necesar de voturi.


Distribuie
..