Proteste violente în Belarus. Sute de oameni au fost reţinuţi

Proteste violente în Belarus. Sute de oameni au fost reţinuţi

Distribuie

Reţineri în masă în mai multe oraşe din Belarus în timpul unor proteste neautorizate. Doar la Minsk au fost reţinuţi circa 250 de protestatari. Oamenii au ieșit în stradă, nemulțumiți de decizia CEC de a refuza înregistrarea a doi candidați în cursa pentru alegerile prezidențiale. Este vorba despre Valerie Țepkalo și Victor Babarico. Manifestația a de-generat în violenţe.

Proteste au fost organizate nu doar în Minsk, dar şi în Brest, Gomel, Grodno şi Moghilev. Participanții au format așa-numitul „lanț de solidaritate”, automobilele claxonau, iar oamenii băteau din palme.

Reținerile violente au început aproximativ la ora 20. Pe mâna oamenilor legii au ajuns atât protestatari, cât şi şoferi şi biciclişti, care circulau în zonă. Presa din Belarus scrie că în urma violenţelor, şase poliţişti au fost răniţi, iar câţiva dintre ei au fost spitalizaţi.

„Vreau alegeri corecte. Am obosit de atâtea minciuni! Nu mai am puteri. Avem nevoie de o schimbare! Modul, în care sunt reținuți oamenii este josnic. Persoanele au fost bătute. Este scandalos. Pe mine doar m-au împins.”

„Dacă ar fi să enumerăm toate punctele care nu ne convin, atunci vom petrece noaptea aici. A venit timpul să încetăm să explicăm ceva cuiva, a venit timpul să facem ceva concret. Putem aplauda, putem dansa, dar, cu siguranță, trebuie să facem ceva!”

Printre cei reținuți se numără și jurnaliștii portalului belarus TUT.BY, corespondenţi de la Radio Svoboda și câţiva bloggeri. Iar în Gomel, o echipă de filmare a fost reținută chiar în timpul transmisiei live.

„- Domnișoară, ce ați filmat?
– Presa, acuș vă arăt legitimația.
– Arătați legitimația..
– O clipă. Din mâinile mele, vă arăt totul, poftim.
– În mașină.
– Ce? Suntem reținuți. Vin. Gata.”

Potrivit presei locale, este imposibil de stabilit numărul exact al participanților la proteste. Oamenii se adună în grupuri mici și se dispersează imediat ce poliţiştii încep reținerele. La Minsk, timp de câteva ore șase stații de metrou au fost închise, iar pe bulevardul Independenței iluminatul stradal nu funcționează.
În după-amiaza zilei de 14 iulie, Comisia Electorală Centrală din Belarus a refuzat înregistrarea a doi candidați în cursa pentru alegerile prezidențiale. Cea mai mare parte a semnăturilor adunate de reprezentantul opoziției Valerie Țepkalo a fost respinsă. Iar fostul președinte al Consiliului de presă al Belgazprombank Victor Babarico ar fi indicat date eronate în declarație și a admis participarea unei organizații străine la campania electorală. Ambii candidați erau considerați cei mai serioși oponenți ai șefului statului Alexandr Lucașenco.


Distribuie
..