Protestul agricultorilor. Sute de fermieri din sudul şi centrul ţării au blocat două trasee naţionale, cu tehnica agricolă din dotare

Protestul agricultorilor. Sute de fermieri din sudul şi centrul ţării au blocat două trasee naţionale, cu tehnica agricolă din dotare

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Sute de agricultorii din cel puţin 12 raioane din sudul şi centrul ţării au scos tehnica agricolă pe mai multe drumuri si au blocat 2 trasee.
Fermierii sunt nemulţumiţi de faptul, că autorităţile nu le-au oferit soluţii concrete pentru depăşirea crizei provocate de seceta şi grindina.
Oamenii spun, că au pierderi de sute de milioane de lei, iar altă soluţie decât protestele nu văd.

După două ore de protest, în faţa agricultorilor din Hînceşti a venit ministrul Agriculturii, Ion Perju, care însă a fost huiduit. Oficialul le-a amintit fermierilor despre acţiunile întreprinse până acum de guvern în sprijinul acestora. Ministrul le-a vorbit agricultorilor şi despre suma de 200 de milioane de lei, pe care executivul o va aloca celor care s-au trezit cu pierderi mari din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.

„Daţi o mie de lei, când am cheltuit la hectar la opt mii de lei şi îmi spuneţi de o mie de lei. Zece ani am lucrat peste hotare am venit să investesc în Republica Moldova.”

„Care este vina guvernului din situaţia climaterică pe care o avem. Guvernul vine cu instrumentele cu care sunt în situaţia în care suntem. Dumneavoastră învinovățiți guvernul de secetă. ”

Nemulţumiţi de răspunsul ministrului, protestatarii au decis să blocheze traseul. Însă oamenii legii i-au convins să elibereze drumul. Pentru a se asigura că circulaţia transportului nu va fi dată peste cap, câte un poliţist a stat lângă fiecare tractor adus pe traseu.

„Noi aşteptăm până la orele unu şi dacă nu avem rezultat în unanimitate cu toţi agricultori începem a bloca traseul.”

Şi la Căuşeni, agricultorii au protestat. În faţa fermierilor a venit doar preşedintele raionului, Nicolae Gorban, care i-a anunţat că joi, în teritoriu va veni premierul Ion Chicu. Fermierii însă au declarat că aşteaptă decizii imediate.

” Iată ieri am primit după masă agenda am anunţat unii agricultori. Joi pe data de 13 prim-ministru va fi alăturea de dumneavoastră ca să vă audă toate doleanţele şi propunerile care vin din partea dumneavoastră. ”

După mai multe ore de protest paşnic, fermierii şi-au parcat tractoarele chiar în mijlocul drumului şi au blocat circulaţia. Poliţia a încercat să-i convingă să renunţe la acţiunile lor.

„Cu tot respectul şi stima faţă de dumneavoastră că acestea sunt durerile şi doleanțele dumneavoastră vă rog foarte frumos nu blocați şi nu interveniți să încălcăm legislația în vigoare. Eu vă dau siguranţa că prim-ministru va fi la consiliu joi.”

Poliţia a avertizat protestatarii că vor fi sancţionaţi dacă vor bloca drumul.

„Nu mai avem nimic ce pierde. Nici un fel de intimidări, nici un fel de că o să fiți pedepsiți. Am plătit impozite, salarii şi acum ce e cu batjocura asta de noi.”

Cel mai probabil, de teamă să nu rămână blocat pe traseu, un şofer a pornit cu viteză printre tractoare, iar poliţia nu a reuşit să-l oprească.

Agricultorii din raioanele de sudul şi centrul ţării se plâng că au pierderi enorme, iar dacă guvernul nu va interveni cu soluţii, majoritatea va da faliment.

„Pierderile sunt mari, sunt tare mari. În de obște orzul, grâul nu este nimic. Mai nimic a bătut şi gheața a fărmat tot.”

„Cu două tractoare venim şi vrem să ne ajute cu ceva guvernul. Anul acesta prea multe pierderi avem. 200 de kilograme de la hectar asta e puţin. Acum să dăm la lume şi nouă nimic nu ne rămâne.”

„Guvernul nostru ar trebui să se gândească în privinţa la toată seceta aceasta şi la toate cheltuielile acestea. Toţi ne hrănim de la pământ. Riscăm ce? Riscăm foamete.”

„Grâul e de o șchioapă şi nici o șchioapă nu are şi degrabă nu o să avem ce mânca. Noi o să stăm până la sacrificiu, până la urmă să vedem cum de găsit o limbă comună ca să ieşim din situaţie actuală.”

„Cred că anul acesta suntem pe zero. De atâta şi am ieşit pe drum ca să ne vadă, să ne audă cei de sus să nu șadă în cabinete.”

„Grâul l-am întors şi ce a mai rămas cinci hectare am strâns două toane de pe toate cinci hectare. Porumbul e o sută de procente afectat şi în jur la o sută şi ceva de hectare. Floarea soarelui încă dacă o să mai ţină o săptămână aşa se duce şi floarea soarelui.”

Săptămâna trecută, premierul Ion Chicu a anunţat că, pe lângă cele 200 de milioane de lei, alocate anterior fermierilor, Guvernul va mai acorda încă 100 de milioane de lei din fondul de rezervă. Potrivit prim-ministrului, pierderile în agricultură, provocate de secetă şi grindină se ridică la peste 900 de milioane de lei.
Între timp, agricultorii care au suferit pierderi din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, pot depune cereri pentru a beneficia de compensaţii. Ieri,
Agenţia de Intervenţie şi Plăţi în Agricultură a început recepţionarea dosarelor, care pot fi depuse până în data de 18 septembrie. Pot beneficia de ajutorul statului fermierii care deţin cel puţin jumătate de hectar de culturi agricole afectate în proporţie de cel puţin 60 la sută.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •