Rabinul șef al Moscovei în exil, Pinchas Goldschmidt, despre refugiații ucraineni sosiți în Republica Moldova

Rabinul șef al Moscovei în exil, Pinchas Goldschmidt, despre refugiații ucraineni sosiți în Republica Moldova

Rabinul șef al Moscovei în exil, Pinchas Goldschmidt, a apreciat enorm faptul că refugiaţii ucraineni, indiferent de religie, au fost primiţi şi adăpostiţi cu inima deschisă de către moldoveni. Invitat la emisinea Prime Time de la Prime, Pinchas Goldschmidt s-a arătat convins că acest gest de solidaritate va rămâne în istoria lumii.

Preşedintele Conferinţei Rabinilor Europeni a felicitat Republica Moldova pentru obţinerea statutului de ţară-candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană şi a precizat că doar UE este speranţa într-un viitor unit, bazat pe valori precum libertatea de confesiune, libertatea de expresie, drepturile omului şi democraţia.

”Când va veni timpul să fie scrisă istoria Moldovei, din perioada acestui conflict, va fi abordată, cu siguranţă, ca o epocă de aur, nu doar în cazul Moldovei, ci şi a întregii Europe. Este istoria despre cum au fost primiţi milioane de refugiaţi din Ucraina în sau prin Moldova.”

Pinchas Goldschmidt crede că războiul este o dovadă a faptului că pacea poate fi asigurată doar prin unirea popoarelor. În context, preşedintele Conferinţei Rabinilor Europeni a încurajat autorităţile Moldovei să continue calea integrării în Uniunea Europeană.

”Sunt fericit că Moldova a obţinut statutul de ţară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, sunt veşti minunate! În general, până la începutul acestui război mulţi europeni se gândeau la ce este bună UE, de ce ar trebui să ne unim – hai să rămânem germani, francezi sau belgieni. Acest război, însă a demonstrat majorităţii europenilor că în viitor vom putea trăi doar prin unitate! ”

Rabinul-șef al Moscovei în exil spune că problemele actuale din Europa, – criza gazelor şi inflaţia, – nu sunt altceva decât preţul plătit de comunitate pentru război.

” – Orice conflict are preţul său. Uneori este mai bine să plăteşti imediat, pentru că mâine preţul ar putea fi mult mai mare.
– (RO) În opinia dumneavoastră, cum poate fi oprit războiul din Ucraina?
– Urmăresc ambele părţi şi nu văd şanse de negocieri. Sper că lucrurile se vor schimba, pentru că, în ultima instanţă, fiecare război se încheie cu pace. Întrebarea e: „ce fel de pace”? ”

..