Războiul în Ucraina continuă. Zeci de localităţi sunt supuse zilnic atacurilor cu rachete

Războiul în Ucraina continuă. Zeci de localităţi sunt supuse zilnic atacurilor cu rachete

Distribuie

Zeci de localităţi din Ucraina sunt supuse zilnic atacurilor cu rachete şi de artilerie. Autorităţile din Lugansk raportează patru morţi şi trei răniţi, iar cele din Doneţk anunţă despre moartea a 10 persoane. De asemenea, mai multe case şi blocuri de locuinţe au fost bombardate şi au luat foc.

Şeful administraţiei militare regionale Doneţk, Pavel Kirilenko, a scris pe canalul său de Telegram că au fost lansate rachete asupra localităţilor Liman și Bahmut. Potrivit lui, un obuz a lovit un bloc de locuinţe, iar de sub dărâmături au fost recuperate cinci corpuri neînsufleţite. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunţat că armata ucraineană a eliberat de sub ocupaţia armatei ruse satul Dementievka de lângă Harkov.

De cealaltă parte, guvernatorul regiunii Kursk din Federaţia Rusă acuză Ucraina de bombardarea satelor Alekseevka și Tetkino. Potrivit lui Roman Starovoit, în urma exploziilor, o persoană ar fi murit, iar mai mulţi oameni ar fi fost răniţi. Precizăm că, în condiţii de război, aceste informaţii nu pot fi verificate.

Între timp, Ministerul rus al Apărării a anunțat că încă 771 de militari ucraineni din uzina Azovstal s-au predat. Potrivit autorităţilor ruse, în total, din 16 mai până acum, 1730 de persoane au fost evacuate din fabrică şi transportate pe teritoriul autoproclamatei Republici Populare Doneţk. Presa rusă a distribuit imagini în care, potrivit jurnaliştilor, apar militarii ucraineni care s-au predat şi care povestesc despre condiţiile de întreţinere.

„Iată aici ne aflăm, avem saltele, pături, avem tot ce este necesar. Sunt suficiente paturi pentru toţi. Avem și răniți aici, așteptăm medicul. Ei au promis că va veni pentru a face pansamente. Ei bine, nu prea știam la ce să mă aștept. În principiu, ceea ce se întâmplă este mai bine decât mă așteptam. Totul este bine. Nu ne fac observaţii, toţi sunt loiali, adecvaţi. Nimeni nu ne jignește, nu sunt atacuri la persoană.”

Nu se ştie însă când și în ce condiții au fost filmate aceste imagini, iar din cauza războiului, informaţia nu poate fi verificată. Autoritățile ucrainene nu au transmis până acum nicio confirmare sau infirmare referitoare la cei peste 1.700 de soldați ucraineni care s-ar fi predat la Azovstal, transmite Reuters. Între timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit despre declarațiile autorităţilor ruse precum că ar folosi arme cu laser în Ucraina. Potrivit lui, aceste acţiuni demonstrează faptul că planurile Rusiei au eşuat.

„Astăzi, unul dintre reprezentanții statului rus a declarat că ocupanții ar fi început să folosească complexe de arme cu laser în Ucraina. Se presupune că pentru a economisi rachete. Ei bine, în propaganda Germaniei naziste a existat un astfel de termen „wunderwaffe”. Armă minune. Cu cât devenea mai clar că nu aveau nicio șansă în război, cu atât se vorbea mai mult în propagandă despre o armă minune.”

Potrivit experților Institutului pentru Studierea Războiului, armata rusă ar fi renunţat la strategia de încercuire pe scară largă a Ucrainei şi se concentrează pe ocuparea regiunii Lugansk.
În data de 18 mai, în oraşul Ufa din Rusia, solistul trupei DDT, Iurii Şevciuk, a făcut o declaraţie scandaloasă în timpul unui concert.

„Prieteni, Patria nu este fundul președintelui, care trebuie lins și sărutat tot timpul. Patria este bătrâna săracă care vinde cartofi la gară. Aceasta este Patria.”

Imediat după concert, pe numele lui Şevciuk a fost întocmit un proces verbal, a declarat directorul centrului de producție Ufa „Radus” Radmir Usaev.


Distribuie
..