Regele umorului, Gheorghe Urschi, a împlinit frumoasa vârstă de 75 de ani.
Cu această ocazie, mai mulţi interpreţi şi prieteni ai maestrului i-au adus daruri şi i-au cântat „La Mulţi Ani”. Tot cu ocazia împlinirii a 75 de ani, în data de întâi aprilie, la Chişinău va fi organizat un spectacol omagial în cinstea maestrului.
„Mulţi Ani trăiască .. La mulţi ani, să ne trăieşti maestre, maiestate, regele umorului în Republica Moldova”
Maestrul Gheorghe Urschi a primit în dar flori, aplauze şi un iepure negru, simbolul anulului 2023.
Prietenii lui Gheorghe Urschi spun că nu şi-au pierdut speranţa că într-o zi îl vor vedea din nou pe regele umorului pe scenă.
„Întotdeauna trebuie să fim optimişti şi să îl vedem sănătos ca să iasă să bucure lumea. Omul care a făcut să râdă toată ţara, a făcut dispoziţie bună, am o iniţiativă către domnii din Parlament de ce anul acesta să nu fie numit anul Gheorghe Urschi, cred că ar fi foarte binevenit”.
„Mi-aş dori tare mult să mai evoluăm în scenă, să mai cântăm pentru că acel duet care l-am realizat noi prea puţin l-am cântat, doar de câteva ori şi după s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Ne bucurăm că dumnealui este optimist, ascultător, respectă toate indicaţiile medicului şi vrem să ştie că lumea îl iubeşte, lumea îl adoră, îi duc dorul”.
Fiicele maestrului au mulţumit autorităţilor pentru susţinere.
„Noi apreciem mult că Ministerul Culturii a adus în bibliotecile ţării 390 de seturi de scrieri alese de Gheorghe Urschi şi tata a râvnit asta de 15 ani de zile şi s-a împlinit, s-a produs. Vă mulţumim pentru că multe lucruri se trec, dar creaţia trebuie să râmână, avem ce spune, avem ce arăta şi ştim că avem susţinere”.
„Pentru el este o bucurie enormă să vă revadă şi să ştie că nu este uitat, că este respectat. Mi-aş dori ca în această societate a noastră democratică în devenire, fiecare actor să aibă parte de cât mai multe bucurii. Şi tati îşi doreşte acest lucru, familia îşi doreşte acest lucru şi voi doriţi acest lucru pentru că an de an sunteţi cu noi. Vă mulţumesc mult”.
Gheorghe Urschi a primit şi două diplome din partea Primăriei Chişinău şi a Uniunii Scriitorilor.
„Vrem să vă mulţumim pentru aportul considerabil adus în dezvoltarea şi valorificarea culturii naţionale, noi o să facem tot posibilul să susţinem toate iniţiativele dumneavoastră şi anul acesta va avea loc şi digitalizarea unui film, ne străduim din răsputeri ca să facem posibil acest lucru”.
„Îi dorim multă sănătate, rezistenţă, puteri şi să ne vedem cu toţii la anul viitor. Vom întreprinde paşi concreţi ca să fixăm în memoria colectivă a generaţiilor tinere opera maestrului Urschi, iată pe întâi aprilie vom face un spectacol omagial unde vom punea în valoare toate glumele şi tot umorul fin al maestrului Urschi”.
Regele umorului, Gheorghe Urschi, s-a născut în data de 18 ianuarie 1948, în satul Cotiujenii Mari din raionul Şoldăneşti. După ce a absolvit Şcoala de teatru „Boris Șciukin” de la Moscova, a jucat în multe piese de teatru și a regizat zeci de spectacole. Cel mai mult, însă, i-a plăcut să facă glume pe seama prostiei omeneşti, îngâmfării, beţiei, sărăciei şi corupţiei. De-a lungul celor peste 40 de ani de activitate, a scris cărți și piese de teatru. De asemenea, a scris scenariile a trei filme pe care le-a și regizat. Maestrul Gheorghe Urschi a părăsit scena în anul 2011, după ce a suferit un atac cerebral. În 2012, acesta a primit titlul de „Artist al poporului”, iar doi ani ani mai târziu, de ziua sa de naștere, el a devenit cetățean de onoare al municipiului Chișinău.
” Zâmbim, poţi ridica mâna şi saluta naţiunea aşa.. La Mulţi Ani, maestre Gheorghe Urschi”.
..