Regulamentul privind acordarea compensaţiilor pentru culturile agricole afectate de grindină şi secetă ar putea fi aprobat săptămâna viitoare

Regulamentul privind acordarea compensaţiilor pentru culturile agricole afectate de grindină şi secetă ar putea fi aprobat săptămâna viitoare

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Săptămâna viitoare, Guvernul ar putea aproba regulamentul cu privire la acordarea compensaţiilor pentru culturile agricole din grupa a doua, afectate de grindină şi secetă. Asta a declarat pentru postul nostru de televiziune ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Ion Perju. Până acum, pentru prima grupă de culturi agricole, statul le-a achitat agricultorilor peste 290 de milioane de lei. În prezent, reprezentanţii Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi în Agricultură analizează dosarele depuse în cadrul celui de-al doilea apel de acordare a compensaţiilor.

Cel de-al doilea apel de acordare a compensaţiilor pentru culturile agricole afectate de grindină şi secetă s-a desfăşurat în perioada 2 – 16 noiembrie. Timp de două săptămâni, reprezentanţii AIPA au recepţionat 180 de cereri.

„146 de dosare sunt pentru secetă, 34 de dosare sunt pentru grindină. Suma minimă este undeva de 1400 de lei, suma maximă e de un milion 300 de mii. ”

În cadrul celui de-al doilea apel, suma totală solicitată de agricultori se ridică la 23 de milioane de lei.
Potrivit regulamentului de acordare a compensaţiilor, despăgubirile acordate de stat pentru culturile agricole compromise variază între 1500 şi 3800 de lei per hectar. Săptămâna viitoare, în cadrul şedinţei de Guvern, urmează să fie aprobat regulamentul cu privire la achitarea parţială a prejudiciilor pentru culturile agricole de grupa a doua, care includ porumbul şi floarea soarelui.

„Va fi aprobat regulamentul pentru acoperirea parţială a pierderilor din mijloacele financiare oferite de Federaţia Rusă. Este vorba despre cele 275 de milioane. Banii sunt deja ajunşi în ţară, sunt pe contul Ministerului Finanţelor şi urmează să fie transferaţi în contul Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi în Agricultură. ”

Agricultorii susţin însă că sumele sunt mult prea mici.

„E clar că este un ajutor, este un suport pentru agricultori, dar pe departe nu acoperă cheltuielile care sunt suportate. Aceşti 1500 de lei ne ajunge să arăm şi să semănăm culturile de toamnă.”

„Este o sumă mizeră, pentru că ele maxim o să acopere 15 procente din investiţiile făcute. Noi am solicitat şi am spus clar, macar 30 la sută din suma investită.”

În acest an, conform calculelor efectuate de comisiile agricole specializate, fermierii moldoveni au înregistrat pierderi de aproximativ un miliard de lei. Agricultorii spun însă că cifra este mult mai mare. Nemulţumiţi de faptul că nu au primit toţi banii solicitaţi din partea Guvernului, aceştia au ieşit de câteva ori cu tehnica agricolă în stradă. După mai multe zile în care şi-au manifestat nemulţumirea, fermierii aşa şi nu au ajuns la un numitor comun cu autorităţile.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •