Reprezentanții PAS au protestat împotriva numirii judecătorului Vladislav Clima în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău

Reprezentanții PAS au protestat împotriva numirii judecătorului Vladislav Clima în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Reprezentanţii Partidului Acţiune şi Solidaritate au organizat un flashmob, în faţa Preşedinţiei, în cadrul căruia i-au cerut şefului statului, Igor Dodon, să nu semneze decretul de numire a judecătorului Vladislav Clima în funcţia de preşedinte al Curţii de Apel Chişinău.
Şefa Serviciului de presă a instituţiei prezidenţiale, Carmena Sterpu, a declarat că acţiunea are un caracter electoral.
Şi magistratul Vladislav Clima a spus că protestul are tentă politică şi nu va comenta revendicările reprezentanţilor PAS.

„Dodon, nu semna! Dodon, nu semna! Dodon, nu semna!

Protestatarii au venit cu un banner, pe care l-au agăţat de gardul Preşedinţiei. Timp de aproape o oră, deputaţii şi liderii PAS au ţinut discursuri, în care au criticat decizia CSM de a-l alege pe Vladislav Clima în funcţia de preşedinte al Curţii de Apel Chişinău. Manifestanţii susţin că magistratul este unul dintre cei trei judecători ai Curții de Apel Chișinău care au menținut decizia primei instanțe, potrivit căreia alegerile locale din Chişinău, din 2018, nu au fost validate. Şi preşedintele Igor Dodon a fost criticat de către protestatari.

„Vladislav Clima, fiind un judecător care a emis astfel de decizii controversate, este şantajabil şi cu siguranţă, este dispus să execute toate deciziile, soluţiile, indicaţiile, poruncile care i le dă Igor Dodon.”

„Dacă vedem că judecătorii de teapa lui Clima încep să fie încet, încet promovaţi în funcţii de conducere în sistemul judiciar, noi cu toţii înţelegem că asta poate fi parte a unui puzzle, puzzle pe care îl construieşte, îl pregăteşte Dodon. Acest puzzle se numeşte, am eu impresia, fraudarea alegerilor.”

„Dodon nu-şi mai poate ascunde păcatele. Îmi amintesc în toamnă, când se ţinea scai de noi, când ieşeam să vorbim public despre reformele pe care vrem să le facem în justiţie, despre cum vrem să curăţăm Procuratura, Justiţia. Atunci, el la dezbaterile publice o făcea pe marele reformator.”

„Dodon ar trebui să fie torţa dreptăţii în această ţară, fiind preşedintele ţării. Dar prin semnarea acestui act va demonstra încă o dată că este un preşedinte care nu este pentru popor, ci pentru interesele sale. ”

Reprezentanţii PAS au mai anunţat că vor lansa o petiţie pentru a-l împiedica pe Igor Dodon să semneze decretul de numire în funcţia de preşedinte al Curţii de Apel Chişinău a lui Vladislav Clima. L-am telefonat pe magistratul Vladislav Clima pentru a-i solicita un interviu, însă acesta ne-a declarat că nu vrea să comenteze acţiunile PAS, deoarece acestea au un caracter politic şi scopul de a influenţa rezultatele concursului în urma căruia a fost ales preşedinte a Curţii de Apel Chişinău. Şefa Serviciului de presă a Preşedinţiei, Carmena Sterpu, ne-a transmis, printr-un sms, că unii politicieni au început campania electorală şi promovarea sloganelor înainte de termenul prevăzut de legislaţie. „Ei caută orice motiv presupus, inventat sau închipuit pentru a se manifesta politic, în lipsa oricăror alte idei şi iniţiative cu adevărat folositoare pentru cetăţeni. Iar în ceea ce o priveşte pe Maia Sandu, să ne amintim că, atunci când a deţinut funcţia de prim-ministru, a comis fapte care s-au dovedit a fi neconstituţionale”, a mai menţionat Carmena Sterpu, referindu-se la legea privind numirea unui nou procuror general, promovată de Maia Sandu şi declarată ulterior neconstituţională. Judecătorul Vladislav Clima a fost ales în funcţia de preşedinte al Curţii de Apel Chişinău la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii din 28 iulie. Tot atunci, judecătoarea Tamara Chişcă – Doneva a fost aleasă vicepreşedinte al Curţii Supreme de Justiţie. Numirile CSM au stârnit critici dure atât în rândul opoziţiei, cât şi în rândul guvernării. Premierul Ion Chicu şi ministrul Justiţiei, Fadei Nagacevschi, au declarat că au fost alese în funcţii de conducere persoane cu o reputaţie reproşabilă. A reacţionat la numirile de la CSM şi ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko. Potrivit diplomatului,CSM le-a provocat cetăţenilor un puternic sentiment de dezamăgire.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •