Republica Moldova a depăşit vârful valului de infecţii respiratorii acute

Republica Moldova a depăşit vârful valului de infecţii respiratorii acute

Republica Moldova a depăşit vârful valului de infecţii respiratorii acute. Anunţul a fost făcut de şefa catedrei epidemiologie a USMF, Angela Paraschiv, care susţine că în luna ianuarie avem mai puţine cazuri de infecţii respiratorii acute comparativ cu luna decembrie. Descreșterea vine în ciuda aşteptărilor specialiştilor, care prognozau o explozie de îmbolnăviri după sărbători.

Datele Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică arată că în perioada 16-22 ianuarie în Moldova s-au înregistrat 152 de cazuri de gripă, cu 25% mai puţin decât săptămâna anterioară, când au fost 190 de cazuri de gripă. De cealaltă parte, în săptămâna a treia a lunii ianuarie, numărul virozelor a crescut cu două procente, faţă de săptămâna a doua, iar cel al infecţiilor cu noul coronavirus a crescut cu 27%. Este o creştere nesemnificativă, susţin epidemiologii, mai ales că în săptămâna a treia a lunii curente nu s-a înregistrat niciun deces.

„Observăm că în luna decembrie am înregistrat cele mai multe cazuri, iar acum înregistrăm o uşoară descreştere şi asta vorbeşte despre faptul că suntem în perioada de reducere a numărului de cazuri. Dar asta nu înseamnă că nu vor fi cazuri, ele vor fi, iar populaţia trebuie să continuie să respecte acele măsuri de profilaxie.”

Medicii de familie susţin că dacă până la sfârşitul anului trecut doar 20 la sută din bolnavi erau adulţi, atunci pe parcursul acestei luni proporţia acestora a crescut la 50 la sută. Grav este că tot mai mulţi adulţi descoperă că suferă de suprainfectări.

„Poate să fie început de viroză şi când ajunge la noi şi îl testăm poate să fie cu COVID-19. Nu sunt aşa multe cazuri viroze + COVID, viroză + gripă, dar ei toţi se testează pentru a şti cum ajustăm tratamentul.”

În plus, doctorii atenţionează că observă tot mai mulţi pacienţi, care se confruntă cu tusea reziduală care poate dura şi câteva săptămâni după ce persoană s-a îmbolnăvit. Explicaţia fiind că imunitatea populaţiei a scăzut după doi ani de purtare a măştilor sanitare. Medicii mai susţin că mulţi moldoveni continuă să utilizeze antibiotice în viroze.

„Cu părere de rău sunt pacienţi, care au rămăşiţe din antibiotice sau întreabă de alţii dacă le pot împrumuta antibiotice. În aşa condiţii e greu de dirijat tratamentul deoarece atunci când sunt consumate antibiotice la viroze se schimbă răspunsul viral şi decurge mult mai greu şi poate să apară o suprainfecție sau o reinfectare.”

Cât despre noua mutaţie Kraken a tulpinei Omicron confirmată la noi în ţară, epidemiologii susţin că nu va provoca un nou val de infectări în Republica Moldova, datorită imunităţii colective.

Potrivit ANSP, de la începutul sezonului rece au fost înregistrate 160 de mii de cazuri de viroze şi 1200 de cazuri de gripă. Trei bolnavi au decedat de gripă, iar un bărbat a murit după ce s-a infectat cu gripă şi COVID-19 concomitent.

..