Republica Moldova, campioana Europei la inflaţie. În luna aprilie acest indicator a fost de 27,1 procente

Republica Moldova, campioana Europei la inflaţie. În luna aprilie acest indicator a fost de 27,1 procente

Distribuie

Republica Moldova este campioana Europei la inflaţie. În luna aprilie acest indicator a fost de 27,1 procente. Datele au fost publicate de portalul Trading Economics. De vină ar fi războiul din Ucraina care a dus, în ultimele luni, la creşterea preţurilor la nivel global.

Potrivit portalului,  Moldova este urmată de Estonia cu 18,8 procente. În Federaţia Rusă acest indicator este sub 18 la sută chiar dacă Rusia a fost supusă multiplelor sancţiuni din cauza războiului pe care l-a declanşat în Ucraina.

În topul ţărilor cu cea mai mare rată a inflaţiei se numără şi Lituania cu – 16,8 procente. Pe locul şase se situează Ucraina. Ţara vecină înregistrează o rată anuala a inflaţiei în luna aprilie de 16,4 la sută.

De cealaltă parte, cea mai redusă rată a inflației a fost înregistrată în Elveţia, doar 2, 4 procente, urmată de Franţa şi Norvegia care au înregistrat o inflaţie de 4,8 şi, respectiv 5,4 la sută.

Expertul economic Veaceslav Ioniţă susţine că puterea de cumpărare a moldovenilor a scăzut cu 15 la sută. Chiar şi aşa, premierul Natalia Gavriliţa spune că nu a resimţit deocamdată impactul inflaţiei la nivel personal pentru că nu are timp să cheltuiască bani.

„Mi-aş dori să am timp să pot cheltui. De când am devenit prim-ministru, cheltuielile mele s-au redus şi s-au redus, deoarece consum foarte puţin. Am foarte puţin timp liber pentru alte cumpărături. ”

Gavriliţa consideră că Moldova a ajuns să aibă cel mai mare nivel al inflaţiei din Europa în special din cauza deficienţelor structurale ale economiei moldoveneşti.

„Avem un import mult mai mare decât producţia locală, exportul. Avem acest deficit în balanţa de plăţi. Plus, noi suntem o ţară mai săracă decât alte ţări. Dacă ne uităm în structura consumului, înseamnă consumul unei familii în Moldova. Dacă familia este mai săracă, pe ce cheltuie? Pe produse alimentare, pe resurse energetice. În structura consumului prevalează acele produse la care au crescut preţurile.”

Prim-ministrul mai atrage atenţia că, la nivel economic, Moldova este ţara cea mai afectată din cauza războiului din Ucraina, unde chiar şi în condiţii de război, inflaţia e mai mică decât în ţara noastră.

„Ucraina la moment se află în război, reglementează preţurile mult mai dur, reglementează exporturile, Ucraina este şi un mare producător. Nu putem compara mere şi portocale.”

Expertul economic Veceslav Ioniţă consideră că războiul din Ucraina este doar unul dintre patru factori care a determinat un nivel atât de mare al inflaţiei în ţara noastră.

„Din ce cauză el influenţează asupra noastră din simplu fapt că noi importam exportăm produse prin Ucraina. Acum nu putem utiluza Ucraina şi costurile au crescut de transport. Doi, 35 la sută din produsele alimentare le importam din Ucraina şi acestea erau cele mai ieftine produse alimentare. Şi practic nu doar că au crescut preţurile la produsele alimentare, dar şi cele ieftine au dispărut. Şi atunci noi avem o dublă creştere.”

Ceilalţi factori care au influenţat nivelul inflaţiei, în opinia lui Veaceslav Ioniţă, sunt: majorarea preţurilor pentru electricitate, gaze naturale şi produse petroliere; blocarea din motive politice, în ultimii 10 ani, a majorării tarifelor la diverse servicii, inclusiv cele din domeniile energetic şi transport, dar şi faptul că anul trecut preţurile produselor alimentare au crescut în ţara nostră mai puţin decât în alte ţări.

„Toate au căzut una peste alta şi, evident este un şoc asupra populaţiei. Dacă ne uităm la veniturile populaţiei, au crescut cu 12 la sută veniturile, asta înseamnă că veniturile reale ale populaţiei sunt cu 15 la sută mai mici decât au fost anul trecut.
–Şi acum se poate de făcut ceva pentru a fi atenuat acest şoc?
–Unica ce pot face la modul serios este să se împrumute şi să majoreze salariile şi plăţile unice pentru cei mai vulnerabili. La capitolul preţuri nu poţi face nimic. La capitolul venituri doar aici se poate de intervenit.”

Prognozele Băncii Naţionale a Moldovei arată că în trimestrul trei al acestui an, inflaţia va atinge cota maximă de 31 la sută. Ulterior, inflaţia va scădea în ultimele trei luni ale anului, însă ar putea ajunge spre ţinta de cinci procente abia la începutul anului 2024.


Distribuie
..