Republicile separatiste Donețk și Lugansk din Ucraina, vor să adere la Federaţia Rusă

Republicile separatiste Donețk și Lugansk din Ucraina, vor să adere la Federaţia Rusă

Autoproclamatele republici separatiste Donețk și Lugansk din Ucraina, precum și administrația de ocupație a regiunii Herson şi cea din Zaporojie, au anunţat simultan că organizează referendumuri privind aderarea la Federaţia Rusă. Acestea ar urma să aibă loc în perioada 23-27 septembrie. Autorităţile de la Kiev susţin că apelurile separtiştilor pro-ruşi ar trebui considerate un şantaj naiv cu amenințări și povești de groază, iar rezultatul acestor referendumuri nu va schimba nimic.La scurt timp după ce separatiştii din regiunile Doneţk şi Lugansk au anunţat că vor organiza referendumuri, şi separatiștii din Herson şi Zaporojie au declarat acelaşi lucru.

Într-o postare pe twitter, Andrii Ermak, șeful de cabinet al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că amenințarea cu referendumuri este un „șantaj naiv” și un semn că Rusia este speriată, iar Ucraina își va restabili integritatea teritorială. Iar ministrul de Externe de la Kiev, Dmitro Kuleba, a scris într-o postare pe reţelele de socializare că Rusia a fost și rămâne un agresor care ocupă ilegal părți din pământul ucrainean, iar Kievul are tot dreptul să-și elibereze teritoriile și va continua să le elibereze orice are de spus Rusia.

Totodată, șeful administrației militare regionale Lugansk, Serghei Gaidai, a spus că „separatiștii sunt speriați de contraofensiva ucraineană și, prin urmare, imploră încă o dată Rusia să anexeze teritoriile ucrainene ocupate”. Gaidai crede că acest lucru va permite Kremlinului să înceapă o nouă etapă a războiului.

„Vorbesc de multă vreme despre această amenințare. Am avertizat că ei ar putea organiza rapid un referendum fals. Și atunci eliberarea regiunii Lugansk ar fi, din punctul de vedere al Rusiei, un atac direct asupra Rusiei. Acest lucru ar face posibilă efectuarea unei mobilizări generale, declararea războiului și așa mai departe”.

Între timp, deputații din Duma Federaţiei Ruse au adoptat marți, în a doua și a treia lectură, în unanimitate, o lege care prevede până la 10 ani de închisoare pentru predarea benevolă și dezertare și până la 15 ani de detenţie pentru jaf în timp de război. Codul Penal introduce conceptele de „mobilizare”, „lege marțială” și „vreme de război”.

..