Reţeaua de apă din oraşul Drochia, veche de peste 60 de ani, va fi reabilitată

Reţeaua de apă din oraşul Drochia, veche de peste 60 de ani, va fi reabilitată

Reţeaua de apă din oraşul Drochia, veche de peste 60 de ani, va fi reabilitată.
Mai mult, în localitate va fi construită o staţie modernă de purificare a apei potabile.
Proiectul va fi realizat cu suportul financiar Uniunii Europene.
În total, 20 de mii de localnici din Drochia vor beneficia de acest proiect, ceea ce reprezintă 95 la sută din populaţia oraşului. Proiectul este implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord.
Oamenii sunt încântaţi de această perspectivă.

Deşi sunt conectaţi la apeduct, în casa familiei Văzdăuţan din oraşul Drochia găseşti mereu câteva găleţi pline cu apă. Capul familiei spune că face rezerve, deoarece deseori rămân fără apă la robinet.

„Am fost anunţaţi că o zi nu va fi apă, şi ne-am lăsat de rezervă apă. Nu am aruncat-o. Mâine iarăşi suntem anunţati că apa se va deconecta pe o sutcă, şi nu o mai arunc, o las pe mâine. Trebuie să o punem la cuhne pe masă. ”

Localnicii spun că apeductul vechi şi uzat este o mare problemă pentru oraşul Drochia.

„Era o ţeavă care era nici nu ştiu din ce an şi au fost multe zile când nu a avut oraşul apă. Făceau o bucată şi se strica alta, ţeavă ruginită. ”

” Reţeaua de distribuţie era deteriorată, aveam pierderi mari, pe timp de noapte nu aveam acces la apă. Pe timpul zilei, ani lungi, aveam pe ore. Noi toţi suntem bucuroşi că vom avea apă de calitate furnizată non stop. ”

Autorităţile au veşti bune pentru localnici. În oraş a demarat un amplu proiect de reabilitare a reţelelor de apeduct, costul căruia se ridică la 4,3 milioane de euro. Cei mai mulţi bani, 3,9 milioane, sunt acordați de Uniunea Europeană, iar restul, de autorităţile locale.

” Uniunea Europeană continuă să vă sprijine în atingerea obiectivelor pentru a conecta populaţia Republicii Moldova la sistemele de apă şi canalizare. Aproape 120 de mii de oameni beneficiază de acces îmbunătăţit la apă potabilă şi 9 mii la sistem de canalizare. ”

” Îmbunătăţirea serviciilor aprovizionare cu apă şi purificarea apei potabile în Drochia au fost planificate în colaborare cu Germania prin intermediul GIZ şi al Agenţiei Pentru Dezvoltare REgională. ”

Lucrările de modernizare a sistemului au demarat în luna noiembrie a anului trecut. În total, vor fi schimbate aproximativ 27 de kilometri de reţele de apeduct.

” În cadrul proiectului urmează să fie schimbată mai mult de jumătate din traseul central al apeductului, vor fi renovate staţiile de pompare şi va fi construită staţie de tratare a apei. Termenul de efectuare a lucrărilor conform contractului de antrepriză este octombrie 2021. ”

În total, 20 de mii de localnici din Drochia vor beneficia de acest proiect, ceea ce reprezintă 95 la sută din populaţia oraşului. Proiectul este implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord.

..