Riscă să nu-și sărbătorească aniversarea de un anișor. Micuța Ruxanda are nevoie de operație de transplant de ficat

Riscă să nu-și sărbătorească aniversarea de un anișor. Micuța Ruxanda are nevoie de operație de transplant de ficat

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ruxanda Petco a venit pe lume după 10 ani de așteptări cu o diagnoza rară – ciroză hepatică. Pentru a rămâne în viață, ea are nevoie de un alt ficat, care îi va fi donat de finul părinţilor.
Pentru operaţie familia are nevoie de 70 de mii de dolari, o sumă astronomică pentru părinții micuţei.

„Sperăm să facem transplantul şi să o duc de mânuţă la grădiniţă.”

În uşa salonului medical ne-au întâmpinat doi ochi căprui şi un zâmbet irezistibil. Ruxanda este internată aici deja de mai multe luni. Deși, are dureri greu de suportat, micuța schițează mai mereu zâmbete, fără sa conștientizeze ca nu are parte de o copilărie normală.

„- Unde te duci tu? – Fugim de aici, da?”

Victoria Petco în vârstă de 38 de ani îşi aminteşte şi acum emoţiile când a aflat că în sfârşit băiatul ei de 11 ani, va avea o surioară.

„Foarte mult mi-am dorit o fetiţă şi Dumnezeu mi-a dat-o şi tare sper că voi ieşi din durerea şi scârba asta.”

Mama fetiţei povesteşte că a avut o sarcină obişnuită, iar în primele două luni de viaţă medicii nu i-au depistat anomalia.

„Mi-au spus că fetiţa se dezvoltă foarte bine, nu a fost nimic ca să vadă că e bolnăvioară.”

Abia după două luni a înţeles că ceva nu este în ordine cu Ruxanda, după ce a observat că pielea feţei şi ochii se îngălbineau.

„Am observat că se măreşte burta credeam că e aşa ca la copii şi îi mai făceam masaj.”

Apoi, Victoria a auzit ceea ce nu-şi doreşte să audă niciun părinte, ficatul Ruxandei nu funcţionează.

„Urlam la cer, doamne ce am făcut de merită fetiţa mea aşa chin.”

Iar de atunci Victoria şi Ruxanda au umblat dintr-un spital în altul. De aproape şapte luni ambele nu şi-au mai văzut casa . Pereţii Institutlui Mamei şi a Copilului au devenit singurul loc care o mai pot menţine în viaţă, după ce a suportat o intervenţie dificlă la ficat care a pregătit-o pentru transplant.

„La vârsta de 7 luni a fost supusă unei intervenţii chirugicale destul de sofisticate unde am înlăturat acest chist congenital al coledocului.”

Boala ei care s-a agravat este rar întâlnită în ţara noastră, iar niciun medic de la noi nu-i poate efectua operaţia de transplant. Salvarea o găseşte doar în Turcia, însă pentru a ajunge acolo, Victoria trebuie să achite 70 de mii de dolari, o sumă imaginabilă pentru familia micuţei. Au reuşit până acum să adune doar zece mii de dolari, din donaţii şi din banii agonisiţi din munca de peste hotare.

„Ruxanda poate rămâne in viața doar cu ajutorul oamenilor buni. Şansa ei de recuperare se poate spulbera dacă medicii nu o operează în următoarele patru luni, adică până la vârsta de un an. Astfel de operații de transplant sunt greu de efectuat după împlinirea unui an. Cei care își doresc sa ofere o mâna de ajutor o pot face la numărul afișat pe ecran. Sabina Hirianov, Iurie Romanenco pentru Canal 2.”


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
..