„Roata măi, hăii. Mulţumim, sănătate!”. În ajuns de Sf. Vasile, cetele de urători au vestit sosirea Anului Nou pe stil vechi la Puhoi

„Roata măi, hăii. Mulţumim, sănătate!”. În ajuns de Sf. Vasile, cetele de urători au vestit sosirea Anului Nou pe stil vechi la Puhoi

Clinchete de clopoţei azi seara în satele din Moldova.
În ajunul Sfântului Vasile, cete de urătorii, merg din casă în casă şi vestesc sosirea Anului Nou, pe stil vechi.
Tradiţia se păstrează de ani de zile şi în satul Puhoi din raionul Ialoveni.

„În straie populare, cu tobă, acordeon şi fluier, – aşa a pornit la drum această ceată. Urătorii se laudă cu un repertoriu bogat, păstrat şi promovat de moşi – strămoşi. Iar gospodarii îi răsplătesc aşa cum se cuvine la moldoveni, cu vin, dulciuri şi colaci. Tradiţia spune că dacă gospodarii primesc urători, ei vor avea parte de un an prosper, iar casa le va fi păzită de cele rele.”

Prima casă la care a mers ceata de urători din satul Puhoi a fost a lui Vasile şi Maria Răuleţ. Gospodarii spun că de aproape 40 de ani primesc urătorii pentru a avea un an binecuvântat.

 

„Soţul poartă numele Vasile, vin urătorii, spre seară vin mai mari, ziua mai mici. Suntem bucuroşi, ne urează casa. Avem aici în mahala familii care ne onorează de
Sfântul Vasile. ”

 

Şi familia Untila s-a pregătit dis-de-dimineaţă să întâmpine urători. Gospodinele au copt colaci, iar bărbaţii au pregătit ulcioarele cu vin.

„S-a transmis din părinţi că casa urată este binecuvântată tot anul împrejur. ”

„Dis-de-dimineaţă ne-am trezit, ştiind că aşteptăm urătorii ne-am pregătit aşa cum scrie cartea, cum spun tradiţiile. Ne bucurăm că au intrat şi munca nu a fost degeaba.”

„Urătorii îi întâlnesc cu un pahar de vin bun, care se dă cep acum la Sfântul Vasile, deoarece tata este Vasile, este un butoi de vin nou.”

Bărbaţii care au pornit cu uratul fac parte dintr-un ansamblu folcloric al satului şi spun că respectă toate tradiţiile.

„În ultimii ani mergem regulat prin sat, mai ales la gospodarii cu numele Vasile. Spunem o urătură care am auzit-o eu de mulţi ani în urmă, de la un om în vârstă Petru Sultan, ne-am străduit să o învăţăm şi să o păstrăm.”

..