Rundă de consultări în format trilateral

Rundă de consultări în format trilateral

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Deputaţii PAS-PPDA nu au venit nici astăzi la întâlnirea convocată de preşedintele Igor Dodon, la Reşedinţa de Stat. La consultări au fost prezenţi doar reprezentanţii PSRM şi PDM, care au declarat că au puncte de vedere comune în partea ce ţine de domeniul social şi mai puţin, în sfera politică. La discuţii au participat Zinaida Greceanîi, Vlad Batrîncea şi Ion Ceban, din partea PSRM, şi Vlad Plahotniuc, Pavel Filip şi Andrian Candu, din partea PDM. Întrevederea a durat aproximativ o oră, iar la ieşire, politicienii au declarat că nu au discutat despre eventuale coaliţii sau candidaţi pentru anumite funcţii.

„Am discutat cu cei care au venit care sunt poziţiile lor şi care sunt şi ale noastre. Pe unele poziţii întrebările cam coincid, asta ar fi cam ce ţin de blocul social. Pe alte poziţii noi avem aceleaşi divergenţe politice destul de mari”, a comunicat preşedintele PSRM, Zinaida Greceanîi.

„Am ascultat și poziția Partidului Socialiștilor din Republica Moldova și am constatat că, cel puțin, în ceea ce privește unele momente sociale, am găsit subiecte unde noi avem viziuni asemănătoare, comune, dar am găsit și divergențe în diferite zone, în special în ceea ce privește dimensiunea politică”, a declarat preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc.

Vlad Plahotniuc susţine că după discuţiile de astăzi, democraţii vor decide dacă mai este loc pentru un dialog constructiv între PDM şi PSRM.

„Obiectivul Partidului Democrat din Moldova rămâne același de a crea, a forma, pe cât se poate de repede, un Guvern stabil, responsabil și eficient și noi vom analiza, cu multă atenție, toate posibilitățile şi oportunitățile de a crea această guvernare din această perspectivă”, a menţionat preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc.

Reprezentanţii PDM, PSRM, dar şi preşedintele Igor Dodon, spun că regretă că la consultări nu au participat şi deputaţii PAS-PPDA.

„Noi toţi avem emoţii şi avem poziţii, supărări faţă de cineva. După ce s-a întâmplat săptămâna trecută, eu am putut nici să nu îi invit. Eu am făcut poate prea mult, i-am chemat. Pentru asta, unii nici mâna nu mi-au dat”, a spus preşedintele ţării, Igor Dodon.

Igor Dodon a declarat că aceasta a fost ultima rundă de consultări pe care a convocat-o, iar de acum încolo instituţia prezidenţială nu se va implica în negocierile dintre fracţiunile parlamentare. Şeful statului a precizat, totuşi, că va interveni doar în două situaţii.

„Primul caz – se creează o majoritate parlamentară şi atunci preşedintele va consulta poziţia fracţiunilor pentru a înainta o candidatură la funcţia de prim-ministru, aşa cum este scris în Constituţie. Dacă nu se creează o majoritate parlamentară, dacă avem un blocaj politic timp de trei luni, atunci preşedintele va dizolva Parlamentul”, a afirmat preşedintele ţării, Igor Dodon.

Dizolvarea Parlamentului înseamnă alegeri anticipate şi, respectiv, blocarea proiectelor sociale.

Foto: facebook.com

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •