S-a decis! Sintagma „limba română” va fi în toate legile

S-a decis! Sintagma „limba română” va fi în toate legile

Sintagma „limba moldovenească” va fi înlocuită în toate legile, inclusiv în Constituţie cu „limba română”. Parlamentul a votat în lectură finală proiectul de lege în acest sens. 57 de deputaţi PAS şi deputatul neafiliat Gaik Vartanean au susţinut proiectul. În debutul şedinţei, deputatul Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor Vladimir Voronin a solicitat ca proiectul să fie scos de pe ordinea de zi. Propunerea însă nu a fost susţinută, iar preşedintele Parlamentului nu a ezitat să o ironizeze.

„Iaca s-au dus doamnele, proverbul moldovenesc, baba se cheaptănă, dar noi modificăm Constituţia.Constituţia nu se modifică prin lege organică. Ori referendum, ori altă modalitate, 68 de deputaţi, dacă dorim să fim oameni serioşi.”

„Uneori, şi moşnegii se cheaptănă, nu numai babele. Trebuie să arătăm frumos toţi. Şi mai puţin sexism, vă rog, în special acuma când avem atâtea doamne prezente aici.”

Argumentele lui Vladimir Voronin nu au fost convingătoare pentru aleşii PAS, care au refuzat solicitarea. Deputaţii Partidului Acţiune şi Solidaritate spun că, prin această iniţiativă legislativă, nu fac decât să implementeze prevederile unor hotărâri aprobate anterior de Curtea Constituţională care prevăd că limba de stat este româna. În timpul procedurii de vot, deputaţii BCS au afişat pancarte pe care scria: „Limba moldovenească e maica, limba română e fiica”.

” – Grosu: Stimaţi colegi, proiectul a fost votat de 58 de deputaţi, felicitări!
Deputaţii în sală: Bravo, bravo!”

Proiectul votat în Parlament mai prevede şi faptul că în Codul Muncii, dar şi în Hotărârile de Guvern, textul pentru sărbătoarea „Limba noastră” urmează a fi substituit cu textul „Limba română”.
Noile prevederi vor intra în vigoare în data publicării în Monitorul Oficial.

În 2013, Curtea Constituţională a stabilit că textul din Declaraţia de Independenţă, potrivit căruia limba română este limbă de stat a Republicii Moldova, prevalează asupra articolului 13 din Constituţie, care stipulează că limba de stat este limba moldovenească. Și în 2017 Înalta Curte a emis un aviz prin care magistrații au stabilit că limba de stat a Republicii Moldova este limba română, făcând trimitere la hotărârea din 2013.

..