Sacrificarea porcului, în ajun de Crăciun

Sacrificarea porcului, în ajun de Crăciun

Distribuie
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Tradiţional, în ajun de Crăciun oamenii de la sate taie porcul pentru a avea din ce pregăti masa de sărbătoare. Ziua în care este tăiat porcul este un prilej de bucurie şi pentru cei mici. Ei se înghesuie să-l încalece, pentru că aşa carnea ar fi mai gustoasă. Este şi cazul familiei Galben din satul Sloveanca, raionul Sîngerei, care a sacrificat un godac de 150 de kilograme.

„E o tradiţie a moldoveanului care se respectă, în tot anul tăiem. De aseară nu i-am dat mâncare ca să nu aibă putere să îl pot da jos”, a spus gospodarul, Oleg Galben.

La sacrificarea porcului s-au adunat şi rudele gospodarului.

Unii gospodari îşi amintesc că pe timpuri, după ce tăiau porcul, făceau jucării.

„Era beşica cum se zice dădeam prin cenuşă, o uscam, o umflam şi o umflam şi era în loc de balon sau în loc de o minge. Aşa era”, a povestit naşul gospodarului, Vasile Rotari.

După ce au pârlit porcul şi l-au spălat, gospodarii l-au acoperit cu o plapumă pentru ca să-l încalece. Oamenii spun că astfel carnea va fi mai mai bună.

Tot după splina porcului, gospodarii au văzut cum va fi iarna în acest an.

După ce carnea este tăiată şi sortată, gospodinele decid ce bucate vor pregăti pentru masa de Crăciun.

„Fac răcituri pe urmă fac friptură, pârjoale, fac cârnaţ din porc, carne afumată, bătute şi tradiţionala mâncare care se face numai de Crăciun borşul scăzut cu carne de porc”, a spus gospodina, Natalia Galben.

Ritualul se încheie cu o masă comună, numită „pomana porcului” sau „praznicul porcului”. Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc Crăciunul pe data de 7 ianuarie.


Distribuie
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •