Șapte candidați, admiși la proba interviului pentru funcția de Avocat al Poporului

Șapte candidați, admiși la proba interviului pentru funcția de Avocat al Poporului

Distribuie

O comisie specială a selectat 7 candidaţi pentru funcţia de Avocat al Poporului.
Cea de-a doua etapă a concursului va avea loc pe data de 31 ianuarie, după care primii doi candidaţi, cu cel mai mare punctaj, vor fi prezentaţi Parlamentului.
Câştigătorul va fi numit de deputaţi.

La proba interviului, care va avea loc la sfârşitul acestei luni, au fost admişi candidaţii Violeta Gașițoi, Teodor Cârnaț, Ilie Rotaru, Emanoil Ploșnița, Ceslav Panico, Alexandru Zubco și Evghenii Goloșceapov. Funcția de Avocat al Poporului a devenit vacantă în decembrie 2021, după ce deputații au aprobat cererea de demisie a Nataliei Moloșag. Aceasta a fost numită în funcţie în data de 23 august anul trecut, cu voturile a 55 de deputaţi PAS,
pe fundalul unor acuzaţii şi replici acide între opoziţie şi majoritatea parlamentară. Opoziţia a acuzat-o că a reprezentat interesele Maiei Sandu, dar şi că ar avea rude la Ministerul Justiţiei. La doar câteva luni, Moloşag şi-a dat demisia în urma unui scandal. Mai exact, ombudsmanul l-a angajat ca asistent pe Dumitru Godorog, un bărbat condamnat anterior pentru proxenetism. Informaţia a apărut iniţial în presă şi abia după asta, Moloşag a confirmat-o. Ea a declarat că asistentul ei şi-a ispăşit pedeapsa, aşa că a decis să-i ofere o şansă la incluziune socială. Avocatul poporului a declarat că Godorog a lucrat fără a fi remunerat financiar şi că a îndeplinit mai multe funcţii în cadrul instituţiei, cum ar fi cea de şofer, pază de corp, electrician sau muncitor în domeniul construcţiilor.

„L-am contractat pe această persoană nu doar pentru a-mi asigura paza, dar pentru a mă face funcţională în ceea ce ţine de activităţi. Domnul Godorog, de exemplu, sâmbăta trecută a lipit tapete căci era totul mucegai în biroul avocatului poporului. Domnul Godorog le-a pus lumină la pază, pentru că nu era lumină. A instalat partea această în curte lumini.”

Atunci, Moloşag a calificat scandalul în care s-a pomenit drept o răzbunare din partea unor colegi avocaţi, fără a da nume. Ulterior, ea a depus cererea de demisie la Parlament, după care, pe ultima sută de metri, a retras-o. Cererea a fost însă înregistrată la secretariatul Parlamentului, iar deputaţii au votat pentru demisia Nataliei Moloşag.


Distribuie
..