Sărbătoare la Mănăstirea din satul Hârbovăț. Icoana Maicii Domnului Făcătoare de Minuni a fost prăznuită pentru prima oară de către Înaltpreasfinţitul Vladimir

Sărbătoare la Mănăstirea din satul Hârbovăț. Icoana Maicii Domnului Făcătoare de Minuni a fost prăznuită pentru prima oară de către Înaltpreasfinţitul Vladimir

Distribuie
 • 107
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  107
  Shares

Sărbătoare la Mănăstirea din satul Hârbovăț, raionul Călăraşi. Icoana Maicii Domnului Făcătoare de Minuni a fost prăznuită, astăzi, pentru prima oară, de către Înaltpreasfinţitul Vladimir împreună cu un sobor de arhierei şi preoţi. Slujba religioasă a avut loc după ce sinodul Bisericii Ortodoxe a decis ca obiectul de cult să fie cinstit în prima duminică după serbarea Acoperământului Maicii Domnului din 14 octombrie. Enoriaşii au asistat la liturghie şi s-au rugat de sănătate şi credinţă curată.

Icoana Maicii Domnului Făcătoare de Minuni se află la mănăstirea din Hârbovăţ din 1970. Până anul trecut, obiectul de cult era prăznuit în data de 14 octombrie, în aceeaşi zi când erau marcate alte două sărbători religioase. Pentru că icoana are o importanţă spirituală deosebită, sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova a decis ca aceasta să aibă propria sărbătoare, care să fie marcată în prima duminică după Acoperământul Maicii Domnului. Aşa că astăzi, enoriaşii au făcut coadă pentru a se ruga.

Această femeie povesteşte că rugăciunile la icoana de Maicii Domnului au pus-o pe picioare la propriu. Acum 16 ani, a fost lovită de un tractor şi s-a ales cu fracturi grave de femur. Medicii i-au spus că va rămâne cu o dizabilitate locomotorie pentru toată viaţa. Ea însă a găsit refugiu în rugăciune, iar minunea s-a produs.

„Prin sfânta biserică, iată m-a ajutat Dumnezeu şi m-am pus pe picioare. De atunci, în toată duminica de duminică, sărbătoare de sărbătoare, sunt la sfânta biserică. La toate mănăstirile unde auzeam, acolo mă duceam. Asta, cu ajutorul lui Dumnezeu m-a ajutat”, a povestit enoriaşa, Nina Cojocari.

Şi alţi oameni spun că au venit la liturghie pentru a se ruga de sănătate şi linişte sufletească.

„Îi foarte frumos, am o plăcere, ne simţim foarte uşurate. Ne-am închinat la icoană”.

„Făcătoare de minuni, ajută pe toţi, care se închină şi se roagă cu toată inima. Prin rugăciuni, omul tare mult se lecuieşte”.

„La sfânta icoană să ne rugăm, să ne dea Dumnezeu sănătate, iertare de păcate, să fim mai sănătoşi, şi pentru copii şi pentru noi”.

Arhimandritul mănăstirii spune că nu s-a aşteptat la un număr atât de mare de enoriaşi, dar se bucură de faptul că oamenii s-au întors cu faţa spre credinţă.

„Treceau ani şi veneam aici la mănăstire, în ziua când se sărbătorea icoana Maicii Domnului de la Hîrbovăţ şi mănăstirea era pustie. Cred că la anul vor fi invitaţi şi mai mulţi arhierei şi vom putea da cinste Maicii Domnului, care în Moldova este unica icoană făcătoare de minuni”, a afirmat arhimandritul mănăstirii, episcop de Ungheni şi Nisporeni, PS Petru.

„Sperăm că este un început binecuvântat, un început frumos fiindcă s-au adunat creştinii ortodocşi, nu numai din ţinutul bisericii noastre, ci şi de prin părţile Ucrainei şi sper că cu anii această sărbătoare se va înrădăcina”, a comunicat mitropolitul Moldovei, ÎPS Vladimir.

Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului a fost adusă în ţara noastră la sfârşitul secolului al 18-lea. Aici, aceasta a trecut prin trei incendii. De fiecare dată a fost găsită în cenuşă, neatinsă de flăcări.

Foto: Ortodoxia.md

Distribuie
 • 107
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  107
  Shares

Leave a Reply