Sărbătoare mare la Ruseştii Noi, Ialoveni. După ce au asistat la slujba religioasă, toţi cei care poartă prenumele Ion s-au adunat în centrului satului

Sărbătoare mare la Ruseştii Noi, Ialoveni. După ce au asistat la slujba religioasă, toţi cei care poartă prenumele Ion s-au adunat în centrului satului

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Creştinii ortodocşi îl cinstesc astăzi pe Sfântul Ioan Botezătorul, pe stil vechi. Sărbătoarea a fost marcată cu mare fast la Ruseştii Noi, Ialoveni. După ce au asistat la slujba religioasă, toţi cei care poartă prenumele Ion s-au adunat în centrului satului, au gustat din tradiţionala ciorbă de miel şi au ciocnit câte un păhărel de izvar. Sărbătoarea a fost marcată şi la Răzeni printr-un festival al tradiţiilor şi obiceiurilor de iarnă.

Ion Codreanu îşi sărbătoreşte în această zi onomastica, dar şi ziua de naştere. Bărbatul spune că a fost botezat aşa, în cinstea fratelui mai mare, care la fel era Ion.

„El se numea Ion, dar eu când eram mic îmi spuneau Vanea. M-am născut de sfântul Ion şi mama nu a vrut să schimbe. Îi sărbătoare mare şi eu mă mândresc cu acest nume”.

„În primul rând sănătate, nouă şi familiilor noastre. Toată lumea să fie sănătoasă, neamuri, prieteni”.

Şi Ioanele din sat au fost prezente la sărbătoare. Această femeie spune că se ruşina de numele său când era mică.

„Când mă întreba cineva cum mă cheamă, da eu spuneam, nu ştiu. Acuma îmi place că s-a făcut tradiţia asta de sfântul Ion şi cu mândrie îl port deja”.

Potrivit primarului, în localitate sunt circa o mie de persoane cu prenumele Ion sau Ioana.

„La noi sunt peste 600 de Ioni, 200 de Ioane şi Ionele, mai puţine, dar sunt”, a spus primarul satului Ruseştii Noi raionul Ialoveni, Pavel Codreanu.

De faptul că bucatele au fost gustoase ne-au convins cei care au solicitat porţie dublă, iar de lângă ceaunul cu izvar aproape nimeni nu se dădea dus.

„Doi cârlănaşi, cartofi, ceapă, morcov. Într-un ceaun de 130 de porţii şi în ceaunul celălalt tot 130. În total 260 de porţii”.

„Am pus mere, am pus piper negru măcinat, lămâie. Toate condimentele aşa încât să fie gustos”.

Parohul bisericii din sat a venit cu ideea ca această sărbătoare să fie transformată într-un festival naţional.

„Noi ne adunăm la Ruseştii Noi deja al 13-lea an consecutiv. Numele Ion se traduce plin de har.Este cel mai răspândit nume bărbătesc”, a spus parohul bisericii din sat, Anatol Stefanov.

Ideea a fost susţinută de Monica Babuc, ministrul Educaţiei, degrevat din funcție.

„A da drepturile de autor pe această sărbătoare ruseştenilor. Pentru că o merită, ei au lansat-o şi sunt la a 13-a ediţie”, a menționat ministrul degrevat al Educaţiei, Monica Babuc.

Iar în comuna Răzeni, de Sfântul Ion, şapte colective artistice din cinci localităţi ale raionului Ialoveni au evoluat în cadrul Festivalului „Miez de gerar”.

Membrii colectivului „Oleandra” din satul Ţipala au venit cu un şir de colinde şi urături, specifice doar localităţii lor.

„Festivalul este binevenit, este la sfârşitul sărbătorilor de iarnă şi chiar ne-a părut bine că încă o dată avem posibilitatea ca să colindăm, să urăm”.

Şi ansamblul „Ţărăncuţa” din localitatea Bardar a venit cu un recital specific sărbătorilor de iarnă.

„Astăzi a fost un eveniment neobişnuit, pentru prima dată la noi în raion, dar este ceva frumos, este o totalizare a sărbătorilor de iarnă”.

Primarul comunei îşi propune ca evenimentul să aibă loc în fiecare an.

„Scopul acestui festival este promovarea valorilor culturale ale neamului românesc. Şi îmi doresc mult ca la acest festival să fie o continuitate şi mai departe”.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •