Scandal la Teatrul Naţional “Vasile Alecsandri” din Bălţi: Personalul cere demisia directorului institutiei. Care este motivul

Scandal la Teatrul Naţional “Vasile Alecsandri” din Bălţi: Personalul cere demisia directorului institutiei. Care este motivul

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Scandal la Teatrul Naţional “Vasile Alecsandri” din Bălţi.
Mai mulţi actori, regizori şi coregrafi, spun că sunt constrânşi să semneze noile contracte de muncă, condiţiile cărora nu le pot accepta.
Ei susţin că ar fi fost anunţaţi despre reducerea orelor de muncă, dar şi a salariilor.
In unele cazuri chiar şi cu 75 la sută.
Actorii cer demisia directorului teatrului, Vlad Slavian.
La rândul său, managerul instituţiei neagă acuzaţiile.

” – Demisia, afară şi gata! Am terminat Discuţia!
– Asta e!
– Am terminat avântul tău câcăcios.
– Asta e. ”

Peste o lună, Eufrosinia Dobândă-Volontir împlineşte şase decenii de când munceşte la Teatrul Naţional “Vasile Alecsandri” din Bălţi. Renumita actriţă spune că îl loc de apreciere este tratată cu dispreţ de către actuala administraţie. Nouă angajaţi, inclusiv ea, ar fi fost anunţaţi că le-au expirat contractele de muncă şi trebuie să semneze altele noi. Conform acestora, le-ar fi fost reduse orele de muncă, dar şi salariile.

” Că să ne plătească cu ora, bine domnule, dar în creaţie nu există aşa ceva. Eu în loc să vin să creez, eu trebuie să vin să aud mârşăvenii. Nu-s la locul lor. Ni i-au adus, ni i-au pus, nu s-a consultat nimeni cu colectivul. Îi vrem noi, nu-i vrem. ”

Într-o situaţie similară se află şi un alt artist al poporului, Anatol Răcilă. Actorul munceşte la Teatrul din Bălţi de peste 40 de ani.

„Sunteţi în vârstă, că nu ştiu ce. Dar eu ştiu că se adună oamenii, se discută. Eu nu calc în acest teatru până nu pleacă el, categoric! Nu sunt doar eu, suntem undeva vreo 15 oameni. Facă teatru cu patru oameni care au rămas. ”

Şi coregraful teatrului spune că ar fi fost anunţat că orele de muncă vor fi reduse în jumătate, ceea ce se va răsfrânge şi asupra salariului.

„Eu nu pun etichete pe sticle, ca într-o zi să am de aplicat 1000 de etichete, iar în alta, 500. Eu fac spectacole. Eu le voi face pe o normă, pe jumătate de normă. Eu trebuie să finalizez spectacolul, iar pentru asta pot lucra şi ziua, şi noaptea.”

Şi angajaţii cărora nu li s-ar fi propus contracte noi sunt revoltaţi de situaţie. Aceştia vor ca lucrurile să revină la normal, mai ales, că teatrul a rămas cu puţini actori.

” Noi nu mai vrem acest director. Noi nu lucrăm până nu pleacă din funcţie. Să avem şi noi un om care înţelege ce înseamnă teatru, ce înseamnă artă. Dar noi nu avem. La noi se fac veceie şi coridoare. În sala e frig de doamne fereşte. ”

Directorul Teatrului „Vasile Alecsandri” neagă acuzaţiile, iar în timpul întrevederii de astăzi cu actorii, acesta i-a anunțat că noile contracte vor avea aceleași condiții, ore de muncă, iar despre salarii mai mici nu poate fi vorba.

” Toată zarva care s-a întâmplat în aceste zile sunt nişte atacuri la persoană. Dar aşa, aţi auzit şi dumneavoastră, nu le plac. Păi bine, nu trebuie să placi la toată lumea. Suntem aici ca să administrăm acest teatru. Pentru a le face actorilor condiţii. Ne-am străduit în decurs de trei ani şi jumătate. ”

Ofiţerul de presă al Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Doina Gafencu, nu a răspuns la apelurile noastre pentru a ne comunica punctul de vedere al Ministerului despre conflictul de la Teatrul Naţional “Vasile Alecsandri” din Bălţi.

“ Pe scena teatrului Naţional “Vasile alecsandri” din Bălţi nu s-au mai jucat spectacole încă din luna martie, iar asta din cauza măsurilor restrictive impuse în contextul pandemiei de Covid-19. Din cauza scandalului iscat, peste 20 de actori ai teatrului susţin ca nici după pandemie nu vor ieşi pe scenă, dacă actualul director va continua să ramână în fruntea instituţiei cultural-artistice. De la Bălţi, Tatiana Munteanu, pentru Canal 2.”


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
..