Scandalul de la biserica din Răzeni: Lăcașul a trecut în subordinea Mitropoliei Moldovei și are un preot nou

Scandalul de la biserica din Răzeni: Lăcașul a trecut în subordinea Mitropoliei Moldovei și are un preot nou

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Scandalul de la biserica din satul Răzeni, raionul Ialoveni, continuă.
După îmbrâncelile de săptămâna trecută, biserica a trecut în subordinea Mitropoliei Moldovei, iar în sat a fost adus un alt preot, fără acordul enoriaşilor.
Nemulțumiți, sătenii au organizat un protest în faţa Mitropoliei Moldovei.
De cealaltă parte, reprezentanții Mitropoliei Moldovei afirmă că au intervenit în baza unei cereri de la persoana care deține acte de proprietate asupra terenului, pe care este construită biserica.

„- E biserica noastră. Făcută de noi. Prezentați-ne, vă rog, actele legale cu care a fost întărit noul consiliu.
– Nu vă pot răspunde acum la această întrebare.
– De ce nu?”

La protestul din faţa Mitropoliei Moldovei au venit în jur de 30 de enoriaşi din satul Răzeni.

„Ce fel de slujbă cu porțile închise, ușile închise? Și el doar cu minorul acela și cu care se numește că-i patroana bisericii.”

„Ne pasă, fiindcă am fost peste hotare mulți ani și am contribuit cu puținul meu pe care l-am avut la zidirea acestei biserici. Mă doare sufletul. Eram deprinsă în fiecare duminică la biserică și acuma parcă mi s-a tăiat sufletul.”

„Noi vrem să fie deschisă biserica și părintele Andrei. Acolo tatăl lui a muncit și toată această lume a fost la construcția acestei biserici.”

Printre manifestanţi a fost și fiica fostului paroh al bisericii din sat, care a decedat acum un an.

„- Dumneavoastră știți cu cât chin a fost ridicată această biserică?
– Eu consider că acest conflict, o neînțelegere de familie.
– Corect, dumneavoastră ați știut că e conflict familial, atunci de ce ați implicat Mitropolia Moldovei?
– Noi nu am intervenit nicicum în acest conflict, până ce nu s-au prezentat cei cu solicitarea.”

Tânăra spune că lăcașul sfânt a fost construit din banii oamenilor din localitate și că nu poate fi privatizat. Potrivit ei, biserica a trecut în subordinea Mitropoliei Moldovei fără acordul enoriaşilor.

„Nu a fost nimeni anunțat și nici preotul paroh nu a fost anunțat că a fost schimbată Mitropolia. Poate să ne aștepte în fiecare zi, noi vom veni până ce nu vor schimba înapoi la Mitropolia Basarabiei. Preotul nu va intra pe teritoriul bisericii pentru că lumea va sta la poarta bisericii zi și noapte.”

„O femeie care pretinde că terenul e a ei prin niște acte false a trecut biserica la Mitropolia Moldovei. Acum vrem ca să aducem mesajul că nu dorim acel preot. Parohul care l-a pus ilegal Mitropolia Moldovei să-l retragă înapoi.”

Potrivit Mitropoliei Moldovei, femeia care deţine dreptul de proprietate asupra terenului bisericii s-a adresat cu o cerere pentru a trece din subordinea Mitropoliei Basarabiei în subordinea lor. Astfel, la biserică a fost adus un paroh de la Mitropolia Moldovei.

„Este numit părintele Eugen ca urmare a acestei solicitări și a fost deplasat în această localitate pentru ca să exercite și să satisfacă doleanțele pastorale ale solicitanților. Noi luăm act de această opinie a dumneavostră, această atitudine. Este îngrijorătoare. Vom examina suplimentar această solicitare.”

Scandalul de la biserica din Răzeni a început acum un an, când parohul din sat a murit, iar sora acestuia a moştenit pământul pe care a fost construit lăcaşul sfânt. Femeia l-a izgonit de la biserică pe actualul preot, care este fiul parohului decedat şi a adus un alt paroh. În data de 28 august, preotul Andrei Cotorobai a fost scos cu forţa din altarul bisericii.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
..