Se caută poliţişti. Ministerul Afacerilor Interne are nevoie de aproape 500 de angajaţi

Se caută poliţişti. Ministerul Afacerilor Interne are nevoie de aproape 500 de angajaţi

Distribuie
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares

Se caută poliţişti. Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Ministerul Afacerilor Interne are nevoie de aproape 500 de angajaţi. Cu cea mai mare criză de poliţişti se confruntă raioanele Cahul, Cimişlia, Basarabeasca, dar şi municipiul Chişinău.

Secţia Securitate Publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie Centru ar mai avea nevoie de cel puţin 20 de persoane. Actualii angajaţi spun că le este greu să facă faţă volumului mare de muncă, pentru că uneori lucrează ca pentru doi sau trei.

„Ne descurcăm cu greu, dar facem faţă lucrurilor. Suntem nevoiţi să lucrăm mai mult de opt ore pe zi”, a menţionat ofiţerul principal de sector, Sergiu Vicol.

„Suntem mai puţini, colegii pleacă acolo unde îşi doresc, însă noi facem faţă, chiar dacă este mai greu”, a spus ofiţerul principal de sector, Lucian Garea.

Recent, instituţia a organizat şi un concurs pentru a acoperi lipsa de cadre.

„La concursul precedent au participat zece candidaţi, dar au fost aleşi doar doi. Ceilalţi candidaţi nu au întrunit condiţiile înaintate”, a afirmat şeful secţiei Securitate Publică, IP Centru, Dinu Savciuc.

Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne spun că încearcă să convingă tinerii să îmbrăţişeze meseria de poliţist. Mai mult, ei au şi o ofertă.

„Avem condiţii bune de muncă, avem salarii cât de cât decente, îi aşteptăm pe cei care sunt dornici să depună jurământul statului şi să fie la straja ordinii de drept a Republicii Moldova”, a comunicat directorul adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc.

Una dintre instituţiile din ţară care pregăteşte specialişti în domeniu este Academia de Poliţie „Ştefan cel Mare”. În acest an, aici au fost admişi 145 de studenţi, din aproape 350 de candidaţi. Tinerii spun că au planuri mari.

„Suntem conştienţi chiar dacă vom începe de pe băncile sectoarelor de poliţie, ulterior noi vom putea avansa”.

„În viitor aş vrea să activez la Centrul de Expertiză Criminalistică, fiindcă acolo sunt multe oportunităţi”.

Absolvenţii sunt obligaţi să lucreze cel puţin cinci ani în domeniu.

„Conform contractului pe care îl încheie studenţii, ei sunt obligaţi, după absolvire, să practice cel puţin cinci ani”, a menţionat decanul Academiei de Poliţie Ştefan cel Mare, Boris Glavan.

Specialiştii spun că deficitul de cadre din domeniul poliţiei este cauzat de exodul tinerilor.

„În ultimii doi ani se observă o tendinţă de creştere a locurilor de muncă vacante. Se simte un exod de forţe de muncă din Republica Moldova, mai ales în rândul tinerilor de 20-40 de ani”, a comunicat directorul adjunct la ANOFM, Ştefan Calancea.

Anul trecut, doar 30 la sută din locurile de muncă vacante au fost ocupate. În prezent, moldovenii au la dispoziţie aproape 12 mii de oferte de angajare.

Foto: publika.md

Distribuie
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares

Leave a Reply