Secretarul general al ONU, apel către comunitatea internațională: Moldova are nevoie de un suport financiar masiv

Secretarul general al ONU, apel către comunitatea internațională: Moldova are nevoie de un suport financiar masiv

Secretarul general al ONU, Antonio Gutteres, face un apel către comunitatea internaţională şi solicită un suport financiar masiv pentru Moldova. Potrivit oficialului, pe fundalul crizei refugiaţilor, ţara noastră se ciocneşte cu o criză economică dramatică şi are nevoie de ajutor. Declaraţiile au fost făcute de secretarul general al ONU în cadrul vizitei la Centrul pentru Refugiați de la Moldexpo.

„În primul rând, Moldova are nevoie de un suport financiar masiv. Moldova se află într-o situaţie economică foarte dificilă. Preţurile pentru alimente şi resurse energetice au crescut dramatic. Primind un număr atât de mare de refugiaţi, Moldova are nevoie de un suport masiv al comunităţii internaţionale.”

În cadrul vizitei, Antonio Gutteres a aflat despre condiţiile de care beneficiază refugiaţii de la Moldexpo.

” – Copii trăiesc aici? – Da, ei trăiesc aici. Acest loc este pentru un trai permanent. Ei stau aici cu familia. Aici nu sunt copii fără mamele lor. Toţi copiii sunt aici cu mamele lor sau cu bunicii.”

Înaltul oficial a apreciat că moldovenii au dat dovadă de generozitate faţă de refugiaţii ucraineni.

„Sunt impresionat de o generozitate extraordinară de care au dat dovadă cetăţenii şi autorităţile din Moldova. 95 la sută dintre refugiaţi sunt cazaţi în casele oamenilor. Moldovenii şi-au deschis hotarele, casele şi inimile lor cu o generozitate enormă, dar Moldova se află într-o situaţie foarte complicată.”

De la începutul războiului în Ucraina, în Moldova au venit peste 448 de mii de cetăţeni ucraineni, dintre care circa 90 de mii rămân pe teritoriul ţării noastre.

..